Juneteenth

In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Joe Biden op 19 juni 2021 een wetsvoorstel getekend, waarbij ‘Juneteenth’ een officiële nationale feestdag is geworden. Op deze pagina vertellen we je meer over deze nieuwe nationale feestdag in de VS.

Geschiedenis

Juneteenth is een feestdag waarop de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten wordt gevierd. De afschaffing van de slavernij in de VS werd door de Amerikaanse president Abraham Lincoln in 1862 officieel gemaakt in de Emancipation Proclamation. Door verzet in de zuidelijke staten van de VS werd daar de slavernij nog tot 1865 doorgezet, dit stopte bij het aannemen van het dertiende amendement op de Amerikaanse grondwet. De slavernij stopte definitief op 19 juni van dat jaar toen in de stad Galveston (Texas) de laatste slaven bevrijd werden.

Sinds de laatste slaven op 19 juni 1865 bevrijd werden in Galveston vieren voormalige slaven en hun families de feestdag ‘Jubilee Day’. Aan het einde van de 19e eeuw is de feestdag Juneteenth bekend geworden.

In het jaar 1980 werd de feestdag Juneteenth al officieel erkend als feestdag, precies 115 jaar nadat de laatste slaven daar werden bevrijd. Bijna alle overige Amerikaanse staten hebben in de jaren die volgden de feestdag officieel erkend, alleen de staten North Dakota, South Dakota en Hawaï organiseerden geen officiële viering van de feestdag.

Waarom is Juneteenth nu een officiële feestdag geworden?

Dit heeft te maken met de dood van de Amerikaan George Floyd in mei 2020. Na de dood van George Floyd is het geluid om Juneteenth een nationale feestdag te maken steeds sterker geworden onder de verschillende lagen van de samenleving in de VS. Door Juneteenth nu als nationale feestdag te erkennen komt er meer aandacht voor de erkenning van het leed dat zwarte slaven is aangedaan en de gevolgen die dit hebben gehad voor de families van deze Amerikanen.

Wanneer wordt Juneteenth gevierd?

De nationale feestdag Juneteenth wordt jaarlijks in de VS gevierd op 19 juni. Deze feestdag is ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij in de VS.

Zijn Amerikanen vrij op Juneteenth?

Doordat Juneteenth een nationale feestdag is krijgen de meeste Amerikanen op 19 juni een betaalde vrije dag.

Andere buitenlandse feestdagen

Wil je meer weten over andere buitenlandse feestdagen? Bekijk dan onze speciale pagina met een overzicht van feestdagen in het buitenland.
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!