Hemelvaart

Wanneer is Hemelvaart?

Hemelvaart wordt in Nederland gevierd op 
Hemelvaartsdag valt altijd precies 40 dagen na Pasen. Hemelvaart valt daarmee altijd op een donderdag. Pasen valt namelijk op een zondag. 5 weken en 5 dagen, ofwel 40 dagen, later kom je dan uit op een donderdag.

Betekenis van Hemelvaart

Hemelvaart is een Christelijke feestdag die samenhangt met de verrijzenis van Jezus uit de doden. Jezus gaat naar de Hemel. Jezus is niet meer dood maar leeft. Jezus is daarmee de eerste die is opgestaan uit de dood. Dit is ook weggelegd voor diegenen die in hem geloven. Vanuit de hemel volgt Jezus na zijn hemelvaart ons leven.

Is Hemelvaart een vrije dag?

Hemelvaart is een verplichte vrij dag. Iedereen in Nederland is vrij en ook scholen zijn gesloten. Veel werkgevers maken van de vrijdag na Hemelvaart ook een vrije dag of veel mensen nemen die dag ook op als vrije dag. Voor veel mensen dus een mooi lang weekend.

Omdat Hemelvaart een verplichte vrije dag is, zijn de winkels meestal gesloten. Meestal, want gemeenten kunnen Hemelvaartsdag als koopzondag aanmerken waarmee winkels in de gelegenheid worden gesteld toch open te gaan.

Tradities en festiviteiten

Een traditie die samenhang met Hemelvaart is het dauwtrappen. In alle vroegte worden natuurwandelingen gehouden. In het verdere verleden stonden mensen al om 3 uur ‘s nachts naast hun bed. Tegenwoordig worden de wandelingen op een iets later tijdstip georganiseerd.

Op Hemelvaartsdag wordt traditiegetrouw een veelheid aan festiviteiten georganiseerd. Denk aan het jazzfestival in Breda dat start op Hemelvaartsdag en op de vrijdag en opvolgende weekend doorloopt. Andere festivals die genoemd kunnen worden zijn Jannarok in het Twentse Diepenheim, Klomppop in Overzande in Zeeland, Dauwpop in Hellendoorn.

Hemelvaart is ook de nationale stoomtreindag. Op verschillende plaatsen in het land kunt u op feestelijke wijze een ritje maken met een oude stoomtrein.

Wanneer is Hemelvaart in 2022?

Hemelvaart wordt in 2022, in Nederland, gevierd op 

Wanneer is Hemelvaart in 2023?

Hemelvaart wordt in 2023, in Nederland, gevierd op 
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!
chevron-down