Bevrijdingsdag

Wanneer is Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag wordt in Nederland gevierd op 
Op 5 mei, bevrijdingsdag, vieren we onze bevrijding van de Duitse overheersing gedurende de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vieren we ook de bevrijding van Nederlands-Indië (nu Indonesië). Verder staan we op 5 mei stil bij waarden als vrijheid, democratie en mensenrechten.

Is 5 mei een vrije dag?

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag. Het is echter niet een algemene vrije dag. Het staat werknemers en werkgevers vrij om daarover afspraken te maken in de CAO. In een aantal CAO’s is vastgelegd dat 5 mei eenmaal per 5 jaar, zoals in 2020, een vrije dag is.

Zijn de winkels open op 5 mei?

Veel winkels zijn gewoon open op 5 mei. Ook winkeliers mogen namelijk kiezen of zij hun personeel vrijaf geven of dat ze de winkel open houden. Uitzondering is uiteraard als 5 mei op een zondag valt en dit niet is aangemerkt als een koopzondag is.

Vlagvertoon op Bevrijdingsdag

Op 5 mei mag de vlag buiten gehangen worden. Let op de oranje wimpel is op bevrijdingsdag niet gepast. Wel kan een speciale wimpel voor bevrijdingsdag bij de vlag in top geplaatst worden.

Bevrijdingsfestivals

In een vijftiental steden wordt een bevrijdingsfestival georganiseerd. Het gaat daarbij om de volgende steden:

 1. Almere
 2. Amsterdam
 3. Assen
 4. Breda
 5. Den Bosch
 6. Den Haag
 7. Groningen
 8. Haarlem
 9. Leeuwarden
 10. Roermond
 11. Rotterdam
 12. Utrecht
 13. Vlissingen
 14. Wageningen
 15. Zwolle

Jaarlijks zijn een aantal artiesten ‘ambassadeur van de vrijheid’. Deze artiesten gaan per helikopter alle bevrijdingsfestivals af. Deze artiesten vragen als ambassadeur aandacht voor situaties van onvrijheid, mensenrechtenschendingen en oorlog in de hele wereld.

Wanneer is Bevrijdingsdag in 2022?

Bevrijdingsdag wordt in 2022, in Nederland, gevierd op 

Wanneer is Bevrijdingsdag in 2023?

Bevrijdingsdag wordt in 2023, in Nederland, gevierd op 
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!
chevron-down