Op 5 mei, bevrijdingsdag, vieren we onze bevrijding van de Duitse overheersing gedurende de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vieren we ook de bevrijding van Nederlands-Indië (nu Indonesië). Verder staan we op 5 mei stil bij waarden als vrijheid, democratie en mensenrechten.
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag. Het is echter niet een algemene vrije dag. Het staat werknemers en werkgevers vrij om daarover afspraken te maken in de CAO. In een aantal CAO’s is vastgelegd dat 5 mei eenmaal per 5 jaar, zoals in 2020, een vrije dag is.
Veel winkels zijn gewoon open op 5 mei. Ook winkeliers mogen namelijk kiezen of zij hun personeel vrijaf geven of dat ze de winkel open houden. Uitzondering is uiteraard als 5 mei op een zondag valt en dit niet is aangemerkt als een koopzondag is.
Op 5 mei mag de vlag buiten gehangen worden. Let op de oranje wimpel is op bevrijdingsdag niet gepast. Wel kan een speciale wimpel voor bevrijdingsdag bij de vlag in top geplaatst worden.
In een vijftiental steden wordt een bevrijdingsfestival georganiseerd. Het gaat daarbij om de volgende steden:
- Almere
- Amsterdam
- Assen
- Breda
- Den Bosch
- Den Haag
- Groningen
- Haarlem
- Leeuwarden
- Roermond
- Rotterdam
- Utrecht
- Vlissingen
- Wageningen
- Zwolle
Jaarlijks zijn een aantal artiesten ‘ambassadeur van de vrijheid’. Deze artiesten gaan per helikopter alle bevrijdingsfestivals af. Deze artiesten vragen als ambassadeur aandacht voor situaties van onvrijheid, mensenrechtenschendingen en oorlog in de hele wereld.