Feestdagen

Nederland kent een aantal erkende feestdagen en niet wettelijk erkende feestdagen. De erkende feestdagen zijn op te splitsen in nationale feestdagen en erkende feestdagen met een Christelijk historie. De nationale feestdagen zijn Koningsdag en Bevrijdingsdag. De Christelijke feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst.

Een erkende feestdag hoeft overigens niet altijd een vrije dag te betekenen. Zo is bevrijdingsdag voor veel mensen geen vrije dag. Of het een vrije dag is wordt afgesproken in de CAO. Ook Goede Vrijdag is niet een verplichte vrije dag, maar wordt in de CAO van werknemers geregeld. Bekijk in dit overzicht van CAO’s op welke feestdagen je vrij bent.

Belangrijk: wanneer valt Pasen!

De Christelijke feestdagen in het voorjaar vallen elk jaar op een andere dag en zijn gekoppeld aan de Paascylus. Wanneer Pasen precies valt is uit met een moeilijke formule exact te bepalen. Simpel gezegd valt Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maand in de Lente. Pasen kan alleen vallen tussen 22 maart en 25 april. De paascyclus en de dagen waarop Pasen valt herhaalt zich elke 28 jaar.

  • Goede Vrijdag: vrijdag voor Pasen
  • Hemelvaartsdag: 39 dagen na Pasen
  • Eerste Pinksterdag: 49 dagen na Pasen
  • Tweede Pinksterdag: 50 dagen na Pasen

Andere – niet erkende – feestdagen

Naast de erkende feestdagen zijn er tal van andere dagen die als niet erkend zijn aan te merken. Denk aan dagen als Valentijnsdag, Moederdag, de Dag van de Arbeid, etc. De ene dag is daarbij meer ingeburgerd dan de andere dag. In onderstaande tabel is een uitgebreid overzicht opgenomen.
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!