Pinksteren

Wanneer is Pinksteren?

Pinksteren wordt in Nederland gevierd op 
Pinksteren is een belangrijke christelijke feestdag. Het wordt ieder jaar op andere dagen gevierd. Wél is altijd eerste pinksterdag op een zondag en tweede pinksterdag op een maandag. Pinksteren valt 10 dagen na hemelvaart en 49 dagen na Pasen. In 2021 valt Pinksteren op 23 en 24 mei.

Wist je dat Pinksteren eigenlijk van oorsprong een heidense feestdag was? Pasen en Pinksteren zijn Christelijke feestdagen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met Pinksteren wordt namelijk de afsluiting van de Paastijd gevierd. Dit gebeurt altijd om precies te zijn op de 50e dag na Pasen, op een zondag. De maandag daarna wordt Tweede Pinksterdag genoemd.

Aan Pinksteren zijn in de loop van de tijd ook andere feesten gekoppeld zoals de viering van de Pinksterblom waarbij het mooiste meisje van het dorp werd verkozen of het optuigen van de meiboom als teken van vruchtbaarheid. Deze feesten zijn echter ook vaak weer naar de achtergrond verdwenen.

Tegenwoordig is Pinksteren vooral het moment voor veel enthousiastelingen om een mooi evenement te organiseren. Pinksteren valt laat in de Lente en de kans op goed weer is daardoor groter.

Zo vinden door het land heen vele pinkstermarkten plaats. Ga jij dit jaar naar de markt in Brummen, Zuid Laren, Vlissingen of één van de andere plaatsen met een Pinkstermarkt?

Het bekenste popfestival van ons land – Pinkpop – vindt (meestal) tijdens Pinksteren plaats. Ook de dance liefhebbers en jazzfanaten komen aan hun trekken. Jazzfestivals worden georganiseerd in de sfeervollen binnensteden van Den Bosch, Enschede en Middelburg. Hopen op mooi weer maar. Als het zonnetje echt hard gaat schijnen dan is het Pinkster Beach Festival in Bloemendaal aan Zee een aanrader. Kijk hier naar het overzicht met festivals tijdens pinksteren.

De Bijbelse oorsprong van Pinksteren

Pinksteren was oorspronkelijk een heidens dankfeest waarin de bevolking haar dank uitsprak voor de gelukte oogst en de Goden werd verzocht hun zegen te laten neerstrijken over de komende oogsten. Met de opkomst van het Christendom in de tweede eeuw na Christus werd dit feest veranderd in een herdenking van het verbond wat God gesloten heeft met de mensen van Israël.

Dit verbond wordt in de bijbel omschreven als het begin van de verspreiding van het woord van God. Dit wordt ook wel het Evangelie genoemd. In het Nieuwe Testament wordt verteld over de komst van de Heilige Geest, die de apostelen aanspoorde om het woord van God in alle talen te verspreiden. De term ‘Vurige Tongen’ wordt in deze context gebruikt om de positieve emotie en de gedrevenheid van deze verspreiding te benadrukken.

Viering van Pinksteren buiten de kerk

Buiten de kerk is Pinksteren wereldwijd een feest wat geassocieerd wordt met positiviteit en blijdschap. De feesten rondom Pinksteren zijn altijd in het teken van groei en bloei, aangezien Pinksteren in het voorjaar valt. Na een lange koude periode komt de natuur weer in gang en kan er veel meer in de buitenlucht gedaan worden. Pinksteren is daarom bij uitstek een perfecte feestdag voor kermissen, voorjaarsmarkten en wedstrijden. Maar het meest bekende voorbeeld van een feestelijke gelegenheid met Pinksteren is Pinkpop.

Pinksteren is dus meer dan enkel een Christelijk feest over de geboorte van de Kerk; het is vooral een feest wat zich richt op de komst van warm weer en de zomer.

Wanneer is Pinksteren in 2022?

Pinksteren wordt in 2022, in Nederland, gevierd op 

Wanneer is Pinksteren in 2023?

Pinksteren wordt in 2023, in Nederland, gevierd op 
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!
chevron-down