20/10/2021

4 prachtige dierentuinen die je in de herfstvakantie kan bezoeken

Heb je een idee hoeveel dierentuinen Nederland en hoeveel dierentuinen België rijk is?  Het zijn respectievelijk meer dan 60 en een 10-tal. Keuze genoeg om in de herfstvakantie een daguitstap te maken naar een dierenpark in Nederland. Hieronder worden enkele dierenparken beschreven.

Dierentuin Apenheul in Apeldoorn

Ben je gek op apen dan moet je ongetwijfeld een bezoekje brengen in het Apeldoornse dierentuin Apenheul in de provincie Gelderland.  In dit mooi dierenpark kan je zo’n 35 verschillende soorten apen ontdekken waarvan ongeveer de helft vrij in het park losloopt.  Sommige nieuwsgierige soorten, zoals een doodshoofdaapje, kunnen plots op je schouder springen. De bekende apensoorten zoals de orang oetang en de gorilla kan je vanop een beperkte afstand bewonderen. 

Aapjes

Terwijl mama en papa genieten van een drankje kunnen de kinderen zich uitleven in één van de leuke speeltuinen.  Afhankelijk van de dag heb je de mogelijkheid om op 2 of 3 verschillende tijdstippen een Gorillavoederpresentatie bij te wonen.

Apenheul is dagelijks geopend tussen 9h30 en 17h van 1 januari tot en met 7 november. Zo kunnen bezoekers vanuit België, waar de herfstvakantie loopt van 1 november tot en met 7 november, genieten van dit apenpark.

Zoo Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Dierentuin Diergaarde Blijdorp haalde in 2007 de internationale pers door de ontsnapping van de Gorilla Bokito.  Ondanks of misschien mede dankzij deze tragische gebeurtenis is Diergaarde Blijdorp wel uitgegroeid tot het meest bezochte dierenpark van het Nederland. In het waterwerelddeel Oceanium slenter je doorheen een tunnel die helemaal omgeven is door water.  Je kan er naast de gekende vissoorten zoals Haring, Makreel, Zeebaars en Schol ook een blik werpen op onder andere de straalvinnige Barracuda, de Kaaimansnoek en de Koeneusrog.  Daarnaast zijn er tal van zoogdieren die je kan bezichtigen zoals de Sumatraanse tijger, Indische neushoorn, Aziatische Olifant, Maleise Tapir, Gevlekte Hyena en andere gekende dieren zoals verschillende soorten apen, leeuwen, giraffen en otters.

Olifant

Ook zijn er tal van amfibieën en reptielen te bewonderen zoals de bedreigde vuursalamanders en Antilliaanse Leguanen. Tevens bezit deze dierentuin, in het gedeelte Amazonica, het grootste vlinderparadijs van Europa en heeft het een officiële Botanische Tuin.

Diergaarde Blijdorp is dagelijks geopend ook op feestdagen.  Tot en met oktober kan je het park bezoeken van 9h tot 18h. Op 1 november, het begin van de herfstvakantie in België, is het park tot 17h open.

Reptielenhuis De Aarde Breda

In het overdekte Reptielenhuis in de Noord-Brabantse stad Breda ontdek je logischerwijs de wereld van reptielen.  In een constante temperatuur van 21 graden kan je de wondermooie dierverblijven bewonderen waar diverse soorten reptielen leven.  Zo kan je onder andere de sporenschildpad, het 3de grootste landschildpad ter wereld, de watervaraan en een grote hagedis soort bezichtigen.  Tevens krijg je ook meer info over de bewoners van het Reptielenhuis van de dierverzorgers.  Zij staan klaar om al jou vragen te beantwoorden. Je hebt ook de kans om slangen en andere dieren vast te houden en aan te raken in het bijzijn van een dierenverzorger.

Het is dan ook een ideale daguitstap bij regenweer in de herfstvakantie. Reptielenhuis De Aarde is iedere week geopend van woensdag tot en met zondag. In 2021 werken ze iedere dag met 3 tijdssloten. Tijdsslot 1 is van 10h tot 12h, het volgende van 12h30' tot 14h30' en het laatste van 15h tot 17h.

Pairi Daiza in Cambron-Casteau in de omgeving van Doornik en Bergen

Paira Daiza is veruit het populairste dierentuin in België die de laatste drie jaren telkens werd uitgeroepen tot beste dierenpark van Europa.

Het Henegouwse dierenpark, gelegen in het Frans sprekende deel van België, beslaat een oppervlakte van ruim  75 hectare en biedt onderdak aan meer dan 700 verschillende diersoorten.  Er is echt alles aangedaan om de dieren in hun leefomgeving genoeg ruimte te geven. Het park is verdeeld in 8 verschillende themagebieden.In The Kingdom of Ganesha beleef je Indonesië alsof je er echt bent. Je kan er niet alleen Bengaalse tijgers, Javaanse Panters, Aziatisch olifanten, Sulawesi makaken of de Sumatraanse Orang-oetans bewonderen maar ook genieten van de mooie Indonesische architectuur zoals de Tempel der Bloemen.  De dieren die leven in China kan je bekijken in het leefgebied The Middle Kingdom.  De bedreigde reuzenpanda's zijn zonder twijfel de bekendste dieren van het park die sinds 2014 in Pairi Daiza leven.  Een klein maar daarom niet minder prachtige omgeving is de Land-Cold. Je kan een blik werpen op de zwembewegingen van de IJsberen zowel boven het water als in het water. De IJsberen leven net naast het IJsberen House. Dit is één van de 4 hotelkamers in het 

Pairi Daiza Resort die je voor bijvoorbeeld een verblijf in de herfstvakantie kan boeken. Verder kan je onder andere walrussen, Amerikaanse bizons, Siberische tijgers, wasberen en rendieren bewonderen.

Tijdens de herfstvakantie in Nederland is het park van 10h tot 18h geopend uitgezonderd in het weekend. Dan kan je tot 21h30' wandelen in het park. Tijdens de Belgische herfstvakantie is het park iedere dag geopend van 10h tot en met 21h30'.

De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!