Koningsdag

Wanneer is Koningsdag?

Koningsdag wordt in Nederland gevierd op 
Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Die dag valt op 27 april. Als Koningsdag op een zondag zou vallen, wordt de dag naar zaterdag 26 april verschoven.

Willem-Alexander viert Koningsdag elk jaar in één of meerdere gemeenten in het land. Dit doet jij in het gezelschap van andere leden van de koninklijke familie. De keuze voor de gemeente waar Koningsdag door Willem-Alexander wordt gevierd wordt elk jaar rond december of januari bekend gemaakt.

Geschiedenis van Koningsdag

Koningsdag werd voor het eerste gevierd op 31 augustus 1885. In die tijd heette het echter nog Prinsessedag. Het was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Nadat Willem III was overleden werd Prinsessedag Koninginnedag. In die tijd was het vooral een feest voor kinderen. 31 augustus hing daarbij samen met de laatste dag van de schoolvakanties.

In de generaties na Wilhelmina was ook sprake van een Koningin waarmee de dag ook zo genoemd bleef. De datum verschoof alleen naar 30 april de dag van de verjaardag van Koningin Juliana. Koningin Beatrix hield die datum aan. Met de komst van Willem-Alexander vieren we voor het eerst Koningsdag en is de datum 3 dagen naar voren geschoven, naar de dag van zijn verjaardag, naar 27 april.

Koningsspelen

De koningsspelen zijn een relatief nieuwe traditie. Het initiatie is afkomstig van oud-tennisser Richard Krajicek. Hij was in 2013 lid van het Nationaal Comité Inhuldiging ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning. De koningsspelen vinden plaats op de laatste schooldag voor Koningsdag. De koningsspelen worden georganiseerd voor en door de basisscholen. Scholen beslissen daarbij zelf of ze meedoen. Onderdelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. De Koningsspelen hebben daarmee tot doel om ouders en kinderen bij te brengen dat goed ontbijten en sporten belangrijk zijn.

Koningsnacht

De (late) avond en nacht voorafgaande aan Koningsdag staat bekend als Koningsnacht. In diverse steden worden al markten en andere festiviteiten georganiseerd. Bekende Koningsnachten zijn die van Den Haag, Amsterdam en Arnhem.

Vrijmarkten en festivals

Koningsdag zelf staat vooral bekend om de vele vrijmarkten en festivals die georganiseerd worden. Alleen al in Amsterdam heb je keus uit een groot aantal muziekfestivals. Kijk voor een overzicht bijvoorbeeld eens op djguide.nl.

De steden met de grootste aantrekkingskracht zijn de vier grote steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Daarnaast pakken ook steden als Eindhoven, Breda, Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Groningen flink uit tijdens Koningsdag.

Vlaggen tijdens Koningsdag

Op Koningsdag mag gevlagd worden. Als een van de leden van het Koninklijk Huis jarig zijn mag de oranje wimpel worden toegevoegd. Zo ook dus tijdens Koningsdag.

Wanneer is Koningsdag in 2022?

Koningsdag wordt in 2022, in Nederland, gevierd op 

Wanneer is Koningsdag in 2023?

Koningsdag wordt in 2023, in Nederland, gevierd op 
De website voor alle informatie over schoolvakanties en feestdagen in Nederland!
chevron-down