Het is kerstvakantie! De tijd om lekker met uw gezin door te brengen. Heeft u geen zin om de hele vakantie in huis door te brengen? Ga er dan lekker op uit. Nederland biedt namelijk diverse leuke uitjes voor jong en oud, waarbij u heerlijk kunt genieten van de winterse kerstsfeer. Ook als er geen sneeuw is gevallen of ijs ligt.

Kerstmarkten
Al ver voor de kerstvakantie kunt u helemaal in kerstsfeer komen op de diverse kerstmarkten. Deze grote markten bevatten gezellige kraampjes met kerstspulletjes, maar vaak wordt er ook een ijsbaan aangelegd, is er een levende kerststal of kinderboerderij aanwezig en kunt u genieten van Koek & Zopie. Sommige kerstmarkten hebben zelfs een kleine kermis. De meest gezellige en sfeervolle kerstmarkt vindt u jaarlijks verspreid over heel Nederland. Zo kunt u ieder jaar terecht in Maastricht, Den Bosch, Valkenburg, Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Keukenhof, Dordrecht, Haarlem en Gouda. Sommige grote kerstmarkten staan tot het einde van de kerstvakantie, andere eindigen een dag voor Kerst. De activiteiten of de thema’s van de markten verschillen nog wel eens per jaar, maar deze kunt u voordat u afreist naar een van deze markten eenvoudig opzoeken.

Schaatsen
Nederlanders houden van schaatsen, dat is bekend. Daarom worden er in verschillende steden (waaronder Scheveningen, Middelburg en Zwolle) kunstijsbanen aangelegd. Eigenlijk net zoals in Amerika op Rockefeller Plaza kunt u in Scheveningen voor het Kur Haus schaatsen. Uiteraard blijft u lekker warm op de verwarmde terrassen en is er regelmatig een dj aanwezig om het schaatsen te begeleiden. Deze kunstijsbanen zijn van kunststof, waardoor u ze overal in Nederland kunt tegenkomen. Bijvoorbeeld op een kerstmarkt.

Winter Efteling
Heeft u zin in een winters paradijs, vuurkorven, sprookjesverlichting en diverse attracties? Proef dan de kerstsfeer in de Winter Efteling. Vooral in de kerstvakantie zijn er extra activiteiten in het park, zoals zingen rond het kampvuur en langlaufen op de baan waar u normaal met de trapautootjes een rondje kunt rijden. Het hele park is versierd en er is een binnenijsbaan waar u heerlijk kunt schaatsen. En vergeet niet om ’s avonds het sprookjesbos te bezoeken, want in het donker met de kerstverlichting in de bomen waant u zich helemaal in een echt sprookje. Let wel: er kunnen attracties gesloten zijn.

Naar de dierentuin
Tijdens de decembermaand en vooral in de kerstvakantie toveren diverse dierenparken, zoals Blijdorp, Ouwehand’s Dierenpark, Dolfinarium en Dierenpark Amersfoort zich ook in winterse sferen. Geniet van warme chocolademelk en warm u aan kampvuren verspreid over het park. De winterse attracties (zoals shows en speciale rondleidingen) kunnen per jaar verschillen, maar op de websites van de diverse dierenparken kunt u de programma’s zo terugvinden.