Het maken van een surprise

Het maken van een surprise is een jaarlijkse traditie die op veel scholen, in gezinnen of binnen verenigingen of onder vrienden wordt gevierd. Wij hebben een stappenplan gemaakt voor het maken van een unieke Sinterklaas surprise.

Stap 1: Voor wie maak je een surprise?

De eerste stap is het bepalen voor wie je een surprise maakt. Op het internet zijn handige tooltjes te vinden om lootjes te trekken. Zo kun je anoniem en eerlijk de surprise opdrachten verdelen. Je kunt meteen kenbaar maken welke kadootjes je leuk vindt en zelfs voorkomen dat je dezelfde persoon krijgt als vorig jaar. Gebruik je niet het internet om de lootjes te verdelen, maak dan duidelijke afspraken over hoe je je wensen kenbaar maakt en wanneer een lootje ongeldig is.

Maak eventueel ook afspraken over eisen aan de surprise. Mag de surprise een vieze inhoud hebben, mag de surprise zodanig verpakt zijn dat je een hamer, zaag of breekijzer nodig hebt? Voor het gedicht geldt hetzelfde, kies je wel of niet voor een gedicht en zo ja, hoelang moet het gedicht in aantallen regels minimaal of maximaal zijn?

Stap 2: Wat ga je maken en hoe is de planning?

Wat ga je voor de gelukkige maken die jij hebt getrokken? Je kan kiezen voor een thema. Een surprise maken over iemands hobby is vaak een goed idee. Niet voor niets zijn ‘voetballen’ en ‘paarden’ surprises erg populair, net zoals ‘kook’ surprise voor culinaire vrienden en familie. Een Je kan ook kiezen voor een gebeurtenis in iemands leven. Gaat iemand een volgende levensfase in, is er iets leuks gebeurd of staat dat te gebeuren dan is dat een mooi idee voor een surprise.

Wil je de surprise vooral mooi en leuk maken of wil je er ook een boodschap in meegeven? Plagen mag ook bij een surprise. Bijvoorbeeld de surprise een beetje vies inpakken of iemand het hele huis laten afstruinen op zoek naar zijn cadeau. Het kan allemaal, maar natuurlijk wel goedmoedig en met respect voor de ander.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een surprise en kom je zelf niet direct tot een idee? Ook dan kan het internet uitstekend helpen. Kijk op www.surprise-maken.nl voor surprise ideeën. Als je bij Google Afbeelding naar plaatjes zoekt krijgt je vast ook voldoende inspiratie.

Het cadeau wordt meestal in de surprise verpakt. Het is dus verstandig om van te voren te weten wat het cadeau gaat worden. Je kunt daar dan rekening mee houden bij het maken van de surprise en de keuze voor wat voor surprise je gaat maken. Bijvoorbeeld hoe groot de surprise moet worden zodat het cadeau erin past.

Wil je een mooie surprise maken, dan is het goed om van te voren je werk te plannen. Begin niet zomaar, maar zet op een rij wat je nodig hebt en bedenk hoe je iets gaat maken. Ben je van plan flink uit te pakken, maak dan zelfs een tijdsplanning. Niks zo vervelend om op het laatste moment te beginnen en dan te merken dat je tijd te kort komt (vooral jammer als de ontvanger een halve surprise krijgt).

Stap 3: Op zoek naar het juiste materiaalsurprise

Je weet wat je wilt. Nu is het goed om er voor te zorgen dat je alle spullen in huis hebt. Veel spullen zal je zelf al in huis hebben. Oud papier, een rolletje plakband, een schaar of lijm heb je vaak al. Heb je specifieke spullen nodig dan moet je even op pad of je moet oplettend zijn en even wachten tot er een geschikte doos of wc rol over is in huis.

Voordat je begint met knutselen kan je het beste maar ook al het cadeau in huis hebben. Het is natuurlijk een tegenvaller als je eerst een mooie surprise maakt en vervolgens blijkt je cadeau niet te passen.

Stap 4: Surprise in elkaar zetten

Tijd om je surprise in elkaar te zetten. Let wel op dat je een rustige plek hebt waar niet toevallig diegene kan komen die de surprise ontvangt. Als je gaat knutselen werk dan overzichtelijk, maak van je werkplek geen rommeltje. Mocht het even niet lukken, ga dan later verder. Is het maken van je surprise last minute werk geworden maak het dan niet te moeilijk qua knutselwerk, steek dan wel wat meer tijd in een mooi gedicht.

Stap 5: Het sinterklaasgedicht

Bij een surprise hoort een passend gedicht. Dichten is een leuk en creatief proces. Veel mensen gaan er zelf helemaal in op. Maar ook voor het maken zijn voldoende tools aanwezig. Op onze pagina over Sinterklaas gedichten lees je meer tips over het maken van een gedicht. Het gedicht hoort natuurlijk op de surprise. Geef het gedicht een duidelijke plek in bijvoorbeeld een mooie enveloppe met de naam van de ontvanger erop.

Stap 6: Hét grote moment

Tot het moment van de onthulling houd je natuurlijk je cadeau goed verstopt voor anderen. Vertel ook niet wie je hebt. Het mag spannend blijven tot het laatste moment. Spreek even een procedure af over het aanleveren van de surprises. Als iedereen zijn surprise ergens kan stallen zonder dat anderen het zien dan blijft het langer geheim. Heb je een surprise in combinatie met een opdracht die je door het hele huis voert, bereid die dan ook op het laatst, maar wel in het geheim, voor.

Veel plezier!