Sinterklaasgedicht maken

Een mooie traditie die onlosmakelijk is van het Sinterklaasfeest is het maken van een gedicht. Voor de één een eitje om een gedicht te schrijven, voor de ander een hele opgave. Mocht je moeite hebben met je gedicht, we geven je graag een paar tips.

Begin op tijd

Wil je een geweldig gedicht maken, begin dan niet op de avond van te voren. Je hebt dan geen tijd om je gedicht nog eens over te lezen en goed over na te denken.

Bedenk waar je het over wilt hebbenSinterklaasgedicht

Het is niet handig zo maar te gaan dichten. Een gedicht kan over de persoon gaan voor wie het cadeau is of bijvoorbeeld een hint geven over het cadeau. Het kan handig zijn om te beginnen met een paar steekwoorden over je onderwerp voordat je begint met dichten.

Verdeel je gedicht

Maak niet meteen één groot gedicht, maar verdeel gedicht in stukjes. Per onderdeel kun je een (sub) onderwerp bedenken. Aan het einde ‘knoop’ je de kleine gedichtjes aan elkaar.

Gebruik een rijmschema

Een rijmschema geeft aan welke zinnen op elkaar moeten rijmen. Maak het jezelf niet te moelijk. Gebruik bijvoorbeeld AA – BB. Elke eerste  regel rijmt dan op de volgende. Een rijmschema ABCB betekent dat de eerste en derde regel niet hoeven te rijmen, maar de tweede en derde regel wel.

Bedenk de rijmwoordcombinaties

Denk eerst na over de rijmwoorden die je wilt gebruiken. Schrijf niet eerst een zin om er vervolgens een zin op te laten volgen die wel rijmt, maar verder weinig betekenis heeft.

Zorg voor een verzorgde opmaak

Het gaat niet alleen om de inhoud van het gedicht. Het geheel moet er ook aantrekkelijk uitzien. Schrijf je gedicht op mooi  papier en een handgeschreven gedicht maakt het wel zo persoonlijk.

Lees  het gedicht aan jezelf voor

Door het gedicht voor jezelf voor te lezen, merk je of je gedicht lekker leest en of je makkelijk uit je woorden komt. Maak zo stap voor stap je gedicht tot een lekker rollende tekst.

Zoek zo nodig hulp

Kom je er zelf niet uit? Hulp is nooit ver weg. Op het internet zijn vele soorten rijmwoordenboeken te vinden, gedichtengenerators en kant en klare gedichten per onderwerp. Samen dichten met iemand anders kan natuurlijk ook de nodige inspiratie opleveren.