Het zetten van de schoen

Geschiedenis

Deze traditie stamt uit de vijftiende eeuw en is ontstaan doordat de kinderen uit de armere klassen hun schoen mochten zetten op 5 december in de kerk. Mensen uit de hogere, rijkere klassen zorgden ervoor dat de schoenen gevuld waren. Op de sterfdag van Sint Nicolaas, een dag later, werd de inhoud van de schoenen verdeeld over de armen. Pas in de zestiende eeuw verdween de kerk uit deze traditie en mochten kinderen zelf thuis hun schoen zetten. De ouders vulden de schoenen dan.

Tegenwoordigschoen zetten

Nu zetten kinderen niet alleen meer de schoen op 5 december, maar mogen ze dit de gehele periode doen vanaf dat de Sint in het land is, tot pakjesavond. Tegenwoordig laten kinderen vaak ook een mooie tekening achter voor de Sint of een water of een wortel voor het paard. Natuurlijk, voor een grotere kans op een verrassing in je schoen, zing je ook een liedje voor Sinterklaas en zijn Pieten. En dan is het maar afwachten of Sinterklaas ook daadwerkelijk langs zal komen.

 Schoencadeautjes

Wat zou je graag van Sinterklaas willen hebben? Natuurlijk kunnen dit geen grote cadeautjes zijn, zoals je op pakjesavond krijgt. Veel winkels helpen Sinterklaas hierbij door leuke en goedkope schoencadeautjes te verkopen. Je kan daarom het beste het hele jaar goed kijken naar wat voor kleine cadeautjes je zou willen hebben.