Parijs is in welk jaargetijde dan ook de moeite van het bezoeken waard maar wordt gedurende de kerstperiode helemaal omgetoverd tot een sprookje. Afgezien van de miljoenen lichtjes van de beroemde Champs-Élysées en de imposante Eiffeltoren zijn er wel honderd redenen om kerst in Parijs te gaan vieren.

Kijken
Kerst in Parijs voelt met haar vele verlichte straten, weelderige etalages en diverse kerstmarkten bijna meer als een bezoek aan een pretpark dan ‘gewoon’ aan een wereldstad. De Champs-Élysées is een absolute ‘must-see’, met een kerstmarkt vanaf ongeveer halverwege tot aan de Place de la Concorde met haar torenhoge kerstboom en reuzenrad met superaanzicht over de hele stad. Verder kerstmarkten te over, onder andere op de Place Saint-Germain-des-Prés, bij de Notre-Dame kathedraal, aan de voet van het 110m hoge Arche de la Défense en aan de voorzijde van de Sacré-Coeur.Andere bezienswaardigheden: de Avenue Montaigne met haar elegante boetiekjes en het historische Place Vendôme met luxe winkelfilialen en -hotels, de door Napoleon Bonaparte geplaatste Colonne Vendôme en de overlijdensplek van Chopin. Ook genoemd mag worden de knusse marktstraat Rue Mouffetard waar u bijvoorbeeld terecht kunt voor heerlijk Frans brood, kaas, wijn en chocola.
Kopen
… en ook kijken, natuurlijk! Dat doet u in ieder geval in het Parijse filiaal van warenhuisketen Galeries Lafayette, dat elk jaar veel werk maakt van de kerstversieringen en waar natuurlijk van alles te halen valt, van kleding tot accessoires tot schoenen, maar waar natuurlijk ook uitgebreid gegeten en gedronken kan worden op de eerste verdieping bij Lafayette Gourmet. Andere grote warenhuizen zijn Le Bon Marché, het oudste in Parijs (1848) en het enorme Bazar de l’Hôtel de Ville (BHV), met name om de huishoudproducten. Het Printemps warenhuis bezoekt u vooral om de modeartikelen. Shoppen in de buitenlucht kan in het pittoreske, ooit middeleeuwse ‘dorpje’ Bercy Village.
Doen
Te doen is er nog van alles. Raadpleegt u vooral de Parijse uitgaansagenda voor vertrek, zodat u niks mist aan schaatsshows en kerstcircussen. Schaatsen kunt u ook zelf doen, bijvoorbeeld aan de Champs-Élysées op het Patinoire des Cinq Continents of op het superpopulaire Patinoire de L’Hôtel de Ville voor het Parijse stadhuis, waar ook één van de vele Parijse draaimolens staat. Tegenover de Eiffeltoren vindt u de schaatsbaan en tuinen van Trocadéro, waar u ook cross-country kunt skieën of het ondergrondse aquarium Cineaqua bezoeken. En voor de ultieme pretparkervaring voor uw kinderen èn uzelf bezoekt u natuurlijk Disneyland Parijs!