Gedurende de hele maand december staat Berlijn in het teken van Kerst. De unieke sfeer die er dan wordt gecreëerd is niet te overtreffen.

De grootste winkelstraat van de stad, de Kurfürstendamm met al zijn kerstkraampjes is kilometers lang verlicht met de mooiste kerstversiering. Het beroemde warenhuis KaDeWe aldaar, is met al zijn kerstversieringen een genot voor het oog en maakt het kerstshoppen tot een feest. De andere beroemde straten in het centrum, zoals de majestueuze pronkboulevard Unter den Linden, het moderne Potsdamer Platz en de Friedrichstrasse zijn in kerstsfeer verlichting ook betoverend.

Kerstmarkten zijn er in alle stadsdelen van Berlijn, maar de grootste is aan de Gendarmenmarkt. Er zijn hier ook tal van activiteiten voor kinderen. De sfeer is hier uniek, vooal door de balletvoorstellingen en de talrijke muzikanten die hier optreden.

De Potzdamer Platz verandert in de winter in een sprookjesachtige Winterworld met een 12 meter hoge en 70 meter lange rodelbaan, een grote ijsbaan en een curlingbaan. Dankzij de zorgvuldig opgebouwde entourage heerst er een fantastische wintersportsfeer met muziek en vele gezellige kerstkraampjes. Biergartens en andere horeca gelegenheden zijn er natuurlijk ook, dus aan glühwein en Duitse bratwurst is geen gebrek.

Los van de gezellige kerstsfeer valt er in Berlijn natuurlijk nog veel meer te zien. Er zijn nog talloze indrukwekkende gebouwen en monumenten waar u niet aan voorbij mag gaan, zoals de Berliner Dom, de Reichstag met zijn nieuwe glazen koepel, de Brandenburger Tor en het grootste paleis van de stad ‘Charlottenburg’.
Het museum Checkpoint Charlie en het Mauermuseum zijn voor iedereen met historisch besef een must en de cultuurliefhebbers komen ook aan hun trekken bij het ‘Museum Insel’. Hier bevinden zich de belangrijkste kunstmusea van Berlijn met onder andere de Alte Nationalgalerie, Bode-Museum, Altes Museum, Neues Museum en het
Pergamonmuseum.

De stad Potsdam ligt vlakbij en is ook zeer de moeite waard. Tijdens de kerst is de ‘Hollandse wijk’ een topattractie evenals als het in de stijl van Lodewijk de Veertiende gebouwde paleis Sansoucci. Het slot Cecilienhof heeft historische waarde en is de moeite van een bezichtiging waard. De geallieerden onderhandelden hier over de verdeling van het verslagen Derde Rijk.

De wereldstad Berlijn bruist in kerstsfeer en is bovendien in vergelijking met andere Europese hoofdsteden opmerkelijk betaalbaar.