Ideeën voor uw kerstdiner thuis

Kerst staat bekend om het gezellig samenzijn en samen eten. Als organisator van het kerstdiner voor een clubje vrienden of de halve familie kun je tijdens die gezelligheid nog wel eens in de keuzestress komen. Wat zet je de mensen voor? En hoe vermaak je jong en oud voor en na het eten? In dit artikel de ingrediënten voor een geslaagd kerstfeest!

Aan tafel
De kleren maken de man, en zo gaat dat ook met het kerstdiner. Een mooi gedekte tafel laat het eten op voorhand al lekkerder smaken. Denk aan een mooi tafelkleed en servetten (of koop een kerstachtig papieren tafelkleed, dat is lekker makkelijk opruimen). Stal het benodigde servies, bestek en de glazen vast uit. Zet je de pannen/schalen op tafel, denk dan aan onderzetters. Als je een knutselaar bent, denk dan eens aan zelfgemaakte naam- of menukaartjes, zelfgemaakte kerststukjes of andere tafeldecoratie. Ben je niet zo’n fröbelaar? Kandelaars of waxinelichtjes doen ook al een hoop voor de sfeer.

Alle gangen op een rijtje
Eerste regel: ben je geen chefkok, probeer je dan ook niet als een voor te doen. Kies geen onnodig ingewikkelde recepten, dat bespaart je een hoop stress. Met een goede presentatie kun je de simpelste gerechten al heel luxe over laten komen. Wil je tomatencrèmesoep vooraf? Serveer dan in een diep bord met een klodder crème fraiche in het midden en een plukje peterselie, et voila! Struin tijdig het internet af naar makkelijk te maken gerechten die je eenvoudig die chique touch kunt geven. Of kijk in de supermarkt of ze niet een lekker stuk gevuld vlees hebben dat je alleen nog maar in de oven hoeft te zetten.

Maar na die tomatensoep? Hoeveel gangen laat je volgen? Voordat je gaat inslaan voor zestien gangen, ga eerst na hoe machtig het eten is en in welke porties je wilt serveren. Ben je een keukenprins(es) en wil je iedereen van alles wat laten proeven? Ga inderdaad voor meerdere gangen met kleine porties. Zijn er kinderen of moeilijke eters aanwezig? Ga dan liever voor een lekker voor- en nagerecht, en zet als hoofdgerecht meerdere opties op tafel zodat men kan kiezen.

Het entertainment team
Hoe gezellig het ook is, voor veel mensen is een kerstdiner nogal een lange zit. Met kleine kinderen is het überhaupt handig om kleurboeken, potloden en een paar kleine spelletjes klaar te hebben liggen. Maar ook volwassenen zijn niet vies van een spelletje. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende hints of ‘wie ben ik?’. Het onderbreekt de lange avond met zware gesprekken en het is geheid lachen geblazen. Om het uitgebreide diner te verteren zal menigeen een actief spelletje als sjoelen ook niet verkeerd vinden.