Tips voor Gourmetten met de kerst

Gourmetten tijdens de Kerst is populair. Al dat lekkers op tafel nodigt uit tot eten. Een voordeel van gourmetten is dat de eter zelf kan bepalen wat hij of zij eet.
Welke ingrediënten heb je nodig om te gourmetten: vlees, groentes en lekkere sausjes. Wat voor vlees kun je gebruiken om mee te gourmetten:

Vlees

  • gehakt
  • kipfilet
  • biefstuk
  • knakworst
  • ham

Eigenlijk is het soort vlees een beetje persoonsgebonden. Als je het maar lekker vindt. Van het gehakt maak je met wat kruiden gehaktballetjes. De kipfilet en de biefstuk en/of ander rund- of varkensvlees snijd je in kleinere stukjes en kun je ventueel avast kruiden. Je kunt ook nog kwakworstjes gebruiken of stukjes ham en spek. Die bakken ook lekker weg. Ook kaas en eieren voor de mensen die niet van vlees houden moeten aanwezig zijn.

Groentes bij het gourmetten

  • wortels
  • ui
  • prei
  • broccoli
  • paprika
  • courgette
  • tomaat
  • kool
  • champignons
  • ect.

Snijdt de groentes in stukjes. Deze groentes kun je bakken op het gourmetstel maar ook rauw eten. Belangrijk is dat je lekkere gourmetsausjes op tafel zet. Gourmetten zonder lekkere sausjes is niet prettig. Cocktailsaus, knoflooksaus, kerriesaus et cetera. Doe ook inspiratie op vanuit internet. Veel sausjes kun je zelf maken. Gewoon even googelen. Stokbrood is ook belangrijk bij het gourmetten. Hier smaakt warme satésaus ook lekker bij.

Pannekoeken
Vergeet niet beslag te maken voor pannekoeken, want een beetje beslag in een gourmetbakje geeft een minipannekoekjes en dat is favoriet bij kinderen. Tenslotte plaats je zout en kruiden op tafel. en zorg je voor een dessert of een lekkere kop koffie aan het eind. Tijdens het gourmetten kun je frisdrank of wijn aanbieden.

Aankleding en decoratie
Vergeet niet de tafel leuk aan te kleden voor de Kerst. Gebruik kleurrijke schalen en bakjes en mooi servies. Zet kaarsjes op tafel, zonder dat ze omgestoten kunnen worden. Een brandende kesrtboom in het zicht van de tafel of een stalletje. Een tafel die de eter uitnodigt betekent het halve werk voor een geslaagde avond. Een kerstmuziekje op de achtergrond wat niet overheerst, bevordert een goed gesprek. Zorg ervoor dat er voldoende ingrediënten zijn, zodat er altijd wat overblijft. Eventueel kun je de volgende dag nog eens gourmetten om de restjes op te maken.

Gourmetten is een gezellige manier om met elkaar te eten en iedereen zorgt er zelf wel voor dat hij of zij in zijn of haar pannetje krijgt. wat die persoon lekker vindt.