Pinksteren 2015

Pinksteren is een belangrijke christelijke feestdag. Het wordt ieder jaar op andere dagen gevierd. Wél is altijd eerste pinksterdag op een zondag en tweede pinksterdag op een maandag. Pinksteren valt 10 dagen na hemelvaart en 49 dagen na Pasen. In 2015 valt Pinksteren op 24 en 25 mei.

Wist je dat Pinksteren eigenlijk van oorsprong een heidense feestdag was? Lees hier meer over de betekenis van Pinksteren. Aan Pinksteren zijn in de loop van de tijd ook andere feesten gekoppeld zoals de viering van de Pinksterblom waarbij het mooiste meisje van het dorp werd verkozen of het optuigen van de meiboom als teken van vruchtbaarheid. Deze feesten zijn echter ook vaak weer naar de achtergrond verdwenen.

Tegenwoordig is Pinksteren vooral het moment voor veel enthousiastelingen om een mooi evenement te organiseren. Pinksteren valt laat in de Lente en de kans op goed weer is daardoor groter.

Zo vinden door het land heen vele pinkstermarkten plaats. Ga jij dit jaar naar de markt in Brummen, Zuid Laren, Vlissingen of één van de andere plaatsen met een Pinkstermarkt?

Het bekenste popfestival van ons land – Pinkpop – vindt (meestal) tijdens Pinksteren plaats. Ook de dance liefhebbers en jazzfanaten  komen aan hun trekken. Jazzfestivals worden georganiseerd in de sfeervollen binnensteden van Den Bosch, Enschede en Middelburg. Hopen op mooi weer maar. Als het zonnetje echt hard gaat schijnen dan is het Pinkster Beach Festival in Bloemendaal aan Zee een aanrader. Kijk hier naar het overzicht met festivals tijdens pinksteren.

Betekenis van Pinksteren

Pinksteren een Christelijke feestdag? Niet helemaal. Oorspronkelijk is Pinksteren een heidens feest. Later is aan Pinksteren een andere christelijke betekenis toegevoegd.

Telt voor jou Pinksteren als Christelijk feestdag of gewoon als een extra vrije dag in het voorjaar?

Hoe dan ook, als je meer wilt weten over de achtergrond van Pinksteren lees dan even verder.

Lees over de betekenis

Pinksterfestivals

Pinksteren is de feestdag in het voorjaar die valt als de lente al het verste gevorderd is. Grote kans op meer weer en hét moment om een festival te organiseren.

Dat dachten ze in 1970 ook al in Landgraaf. Sinds dat jaar wordt Pinkpop georganiseerd. Het meest bekende aan Pinksteren gelieerde festival. Pinkpop betekent dus niet een roze pop, maar een Popfestival tijdens Pinksteren.

Nu is het bekendste Pinksterfestival al vaak snel uitverkocht. Wil je naar een ander festival? Wij hebben er een aantal op een rij gezet voor je.

Bekijk de festivals in de buurt

Pinkstermarkten

Er gezellig op uit met Pinksteren? Slenteren langs stalletjes, snuffelen naar  leuke koopjes en een drankje en hapje op een terras? Tijdens de pinksterdagen is er altijd wel een leuke markt in de buurt.

Naast de gezellige traditionele braderie,  kun je ook eens naar een themamarkt gaan. Markten waar bijvoorbeeld fashion, kunst en cultuur centraal staan.

De leukste Pinkstermarkten