Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Striepersgat – Valkenswaard

Waarom Striepersgat?

Deze naam is ontstaan door het verleden in de sigarenindustrie in Valkenswaard. Een van de productieonderdelen van het maken van de sigaar wordt striepen genoemd. Om de herinnering hieraan levend te houden kiest Valkenswaard tijdens carnaval voor deze naam.

Activiteiten Carnaval Valkenswaard

Keren van de Carnavalkcarnaval valkenswaard

In Valkenswaard is de valk een echt symbool tijdens carnaval. Tijdens carnaval is het goed om je uitgelaten te gedragen, deze valk symboliseert die gedachte. Op de zaterdag van carnaval wordt het standbeeld van de Valk op zijn kop gekeerd, om deze aan het einde van de carnavalsperiode weer recht te draaien.

Carnavalsmis

In een aantal dorpen en steden wordt aan het begin van de carnaval stilgestaan bij de beginselen van de carnaval, welke afkomstig zijn van het Katholieke geloof. Deze mis is enigszins carnavalesk gemaakt, maar zorgt wel voor een moment van bezinning. Natuurlijk is het wel de bedoeling de mis te bezoeken in carnavalskleding. 

Intocht Prins Carnaval

Op zaterdagochtend is de intocht van Prins Carnaval. Na de carnavalsmis zijn alle inwoners van Valkenswaard (maar natuurlijk is iedereen welkom) uitgenodigd voor een gezellig samenzijn met diverse muzikale optredens. Om 15.00 uur draagt de burgemeester van Valkenswaard de sleutel over aan Prins Carnaval.

Carnavalskermis

Van zaterdag tot en met dinsdag is er ter ere van de carnaval een carnavalskermis. Een erg leuk en origineel carnavalsevenement dat veel bezoek trekt. 

Blaaskapellenpolonaise 

Een echt begrip in Striepersgat, het Blaaskapellenpolonaise. Van ‘s middags tot ‘s avonds kunnen carnavallers genieten van optredens van lokale kapellen, niet alleen uit Valkenswaard, maar ook uit andere plaatsen. Het Stadscafé de Senaat is op de maandagmiddag de plek om carnaval te vieren. Entree is gratis.

“G” ouwe middag

Ook de ouderen uit Valkenswaard kunnen genieten van het carnaval. Tegelijk met de Blaaskapellenpolonaise is er voor de Strieperse ouderen ook een middag georganiseerd in Cultuurcentrum de Hofnar.

Afsluiting

De carnavalsafsluiting begint op dinsdagavond na de jeugdoptocht. Op het gemeentehuis wordt een officiele ceremonie gehouden waarna de valk weer rechtgezet wordt en de Prins afscheid neemt tijdens het Frutjesbal. Het is tijdens dit evenement de bedoeling dat iedereen nog één keer uit zijn dak gaat voor de carnaval echt op zijn eind loopt.

Carnavalsoptocht in Valkenswaard

carnaval ValkenswaardValkenswaard kent twee optochten, de Grote Optocht en de jeugdoptocht. De Grote Optocht van Striepersgat vindt plaats op de Carnavalszondag. Om 14.30 uur klinkt het startschot voor deze gezellige en muzikale optocht. De prijsuitreiking voor de optocht staat gepland om 18.30 uur. De jeugdoptocht staat gepland op de laatste carnavalsdag, dinsdag en begint, net zoals de Grote Optocht om 14.30 uur. Een uurtje hierna worden de kinderen van hun zenuwen verlost tijdens de prijsuitreiking.

Carnavalskleding in Valkenswaard

De kleuren van het Striepersgatse carnaval zijn blauw en geel. Wil je er in Valkenswaard echt bij horen? Koop dan een pak in deze kleuren. Natuurlijk is het hier, net zoals in andere plaatsen, ook vanzelfsprekend om je eigen carnavalskostuum te kiezen.