Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Schoenlapperslaand – Waalwijk

Waarom Schoenlapperslaand?

In de Waalwijkse historie staat de leer- en schoenenindustrie centraal. Veel Waalwijkers beoefenden dit beroep en werden in de volksmond ook wel een schoenlapper genoemd. Vanuit daar is de naam Schoenlapperslaand afgeleid.

Activiteiten Carnaval Waalwijk

Start Carnaval

Op zaterdagochtend om 11.44 uur begint de intocht van de Prins Carnaval en de Jeugdprins met hun gevolg vanaf de Stationsstraat. Hierna start om 12.11 uur de Carnavals eucharistieviering in de St. Jan, welke echt wordt gezien als de start van de carnaval in Waalwijk. Deze mis is niet alleen voor carnavalvierders, iedereen is welkom.

D’n Okke

Het carnavalssymbool van Waalwijk is D’n Okke. Okke is afgeleid van Adrianus van Delft, een schoenenmaker van vroeger uit Waalwijk. Hij was geliefd in het hele dorp en kende iedereen. Ook hield hij wel van een feestje. Tijdens carnaval wordt Okke nog steeds levend gehouden door middel van een pop.

Op carnavalszaterdag vindt de onthulling van Okke plaats, waarna hij als afsluiter verbrand wordt. Dit laatste is echt de traditionele afsluiter van de carnaval in Waalwijk.

D’n Okke is niet alleen een symbool, maar wordt ook gebruikt als onderscheiding. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon of vereniging die zich al een lange tijd belangeloos inzet voor het carnaval in de plaats.

Verder zijn er in de carnavalsdagen nog veel meer activiteiten waar iedereen, ook buiten Waalwijk, zeker welkom is. Allerlei plaatselijke horecaverenigingen organiseren tijdens carnaval diverse activiteiten.

Carnavalsoptocht in Waalwijk

De carnavalsoptocht in Waalwijk wordt gehouden op de zondag van Carnaval. Deze optocht begint om 14.11 uur. Diverse praalwagens, loopgroepen en individuen doen hier aan mee.

Carnavalskleding in Waalwijk

Waalwijk kleurt tijdens carnaval rood, geel en blauw. Veel mensen uit Waalwijk zijn dan verkleed in deze vrolijke kleuren. Maar de meesten zijn verkleed in een carnavalskostuum naar keuze.