Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Peeenrijk – Dongen

Waarom Peeenrijk?

De naam Peeënrijk is tot stand gekomen na de Tweede Wereldoorlog. In Dongen wilden de gewassen niet goed groeien door een bepaalde soort zandgrond. Een van de weinige groenten die wel groeide, waren winterpenen. Om die reden heet Dongen tijdens carnaval Peeënrijk.

Activiteiten Carnaval Dongen

Stichting de Peeënstekers

Stichting de Peeënstekers is een organisatie waar ruim zestig verenigingen en kapellen bij aangesloten zijn. De nadruk wordt gelegd op het vieren van carnaval in de openbare zin en minder gericht op de horeca in Dongen. Deze stichting organiseert daarom diverse activiteiten rondom carnaval in de gemeente Dongen om mensen dichter tot elkaar te brengen, zonder te kijken naar rang, stand en afkomst.

Bezorgen fruitmanden

Op de carnavalszaterdag worden ‘s ochtends 35 fruitmanden bezorgd door de leden van de raad van elf. Met behulp van de Dongense huisartsen wordt bepaald welke Dongenaren een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Intocht Prins Carnaval

Het carnaval wordt officieel geopend op zaterdag. Dan is de intocht van Prins Carnaval die Prins Carnaval het stokje overneemt van de burgemeester, om deze op carnavals woensdag weer terug te geven. Ook wordt de heilige Clara overgedragen. Dit symbool stamt af uit de Godsdienst, zij was een heilige die voor goed weer zou zorgen.

Carnavalsmis

Op de carnavalszondag wordt er traditioneel een mis gehouden ins de Laurentiuskerk in Dongen. Omdat het Carnaval van oorsprong een feest van de katholieke kerk is, wordt in deze mis aandacht besteed aan de beginselen van het carnaval. Elk jaar zijn er ongeveer driehonderd mensen aanwezig.

Voor jong en oud

De carnavalsdinsdag is gereserveerd voor de Dongense ouderen van 65 jaar en ouder en de Dongense basisscholieren. In het Cammeleur wordt een ouderenmiddag georganiseerd met veel verschillende soorten zang en diverse andere optredens. Ook leuk voor ouderen buiten het dorp. De entree is gratis en het evenement begint om 13.00 uur.

Voor de jongeren is er een speciale middag in De Poort, die met carnaval wordt omgedoopt in Ut Stamperke. Een echte feestmiddag met ook een Peejelandse playbackshow. De winnaar wordt bekend gemaakt door de jeugdprins. Het feest begint om 14.15 uur en is om 16.30 uur afgelopen.

Carnavalsoptocht in Dongen

Carnaval DongenGrote Optocht

De Grote Optocht staat in Dongen op de planning op zondagmiddag. De optocht wordt hier goed bezocht, vorig jaar waren er zeker 10.000 bezoekers. 

Kinderoptocht

De Dongense kinderen hebben hun eigen optocht op maandagmiddag. Na afloop van de optocht krijgen de mooiste groepen of individuen een prijs uitgereikt.

Lampjesoptocht

Naast de Grote Optocht en de Kinderoptocht, bestaat in Dongen ook de Lamkusoptocht. Op dinsdagavond trekt er een grote verlichte stoet door het dorp. Niet alleen inwoners van Dongen, maar ook bezoekers van buiten het dorp weten deze optocht elk jaar goed te vinden.

Carnavalskleding in Dongen

De carnavalskleuren van Dongen zijn groen en oranje, afkomst van het Peeeënrijk (winterpeen).