Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

Carnaval in Oeteldonk – Den Bosch

Waarom Oeteldonk?

Elke plaats waar carnaval gevierd wordt krijgt in deze periode een andere naam. Sinds 1882 wordt Den Bosch dan ook wel Oeteldonk genoemd. Waarom er gekozen is voor deze naam is niet helemaal duidelijk.

Echter kan het te maken hebben met de geografische ligging van Den Bosch. De stad is gebouwd vanuit een droge plek midden in een moeras, de naam hiervoor is een donk. Waar de naam Oetel vandaan komt is een mysterie. Een Oetel zou een gedrocht zijn die in de moerassen leeft.

Activiteiten Carnaval Den BoschOptocht Den Bosch

Carnaval wordt op veel plaatsen gevierd, echter wordt het op veel plaatsen weer anders gevierd. In Den Bosch zijn er elk jaar weer een aantal activiteiten die terugkomen.

Bijvoorbeeld d’n Elfde van d’n Elfde. Dit is een evenement wat nog niet lang gevierd wordt in Den Bosch. Pas vanaf 2010 wordt op 11-11 om 11.11 uur het carnavalsseizoen geopend. De gehele binnenstad is op deze dag het decor van diverse carnavalsverenigingen welke met toeters en blazers door de stad marcheren.

Het Bossche carnaval is een Bourgondisch feest. Het grootste deel wordt echt op straat gevierd. Je vindt hier veel gezelligheid, muziek en er hangt een goede sfeer. Overal staan ook dweilorkesten te spelen.

Kwèkfestijn

Rond 11 november wordt ook het jaarlijkse Kwèkfestijn gehouden. Hier presenteren diverse carnavalclubs hun nieuwe Oeteldonkse liederen. Dit wordt gehouden in het Hoftejater der Amadeiro’s, oftewel het Theater aan de Parade.

Nacht veur carnaval

Op de zaterdag voor carnaval wordt het Hoftejater der Amadeiro’s officieel geopend. Deze avond is het vrij toegankelijk voor alle verenigingen en is echt het startschot voor de carnaval.

De Intocht in Den Bosch

Het eerste echte evenement van de carnaval begint op zondag met de intocht. Dit evenement bestaat al sinds het begin van Oeteldonk. De Prins Carnaval (ook wel genoemd Prins Amadeiro) komt deze dag aan in Oeteldonk. Ook deze festiviteit begint geheel naar traditie om 11.11 uur. De gehele binnenstad loopt dan vol met zowel inwoners als toeristen welke de Oeteldonkse liederen allemaal meezingen. De stoet begint bij het Centraal Station en eindigt bij het stadhuis.

Het grote verschil tussen de intocht en de optocht van een dag later is dat deelname aan de intocht vrij is. Iedereen mag meelopen in de stoet en initiatieven van buitenaf worden toegejuicht. Er wordt geen gebruik gemaakt van praalwagens. 

Boer Knillis

Op zondag wordt Boer Knillis onthuld.  Hij staat bekend als de oprichter van het carnaval zoals wij deze kennen. Het standbeeld van Knillis wordt elk jaar opnieuw na de intocht onthuld op de Markt in Den Bosch. Op de laatste avond van carnaval wordt de pop weer weggehaald. De vrouw van Boer Knillis mag alleen mee in de schrikkeljaren.  

De Carnavalsoptochten in Den Bosch

De carnavalsmaandag wordt gezien als het hoogtepunt van carnaval. De beroemde Grote Optocht trekt veel bekijks, zowel van mensen binnen als buiten de stad. Afgelopen jaar werd het bezoekersaantal geschat op 150.000. De praalwagens worden allemaal gemaakt door vrijwilligers.

Naast de ouderen, is carnaval onder de jongeren ook erg populair. Dit laat de jeugd elk jaar vanaf 1957 weer zien tijdens de kinderoptocht op carnavalsdinsdag. De opzet van deze en de grote optocht is nagenoeg hetzelfde. Ook deze optocht wordt goed bezocht.

Carnavalskleding in Den BoschCarnaval Den Bosch

Carnavalskleding in Den Bosch is te vergelijken met de kleding die tijdens carnaval in andere plaatsen wordt gedragen. De meest typische Oeteldonkse kledingdracht bestaat uit een blauwe boerenkiel welke versierd dient te worden met emblemen.

Elk jaar wordt er een nieuw embleem uitgegeven welke op de kiel kan worden genaaid. Vroeger was dat embleem een eerbetoon aan een evenement of vereniging welke een jubileum te vieren had in dat jaar.

De Kiel is afkomstig van Luikse glasblazers. Zij droegen deze kiel tijdens hun eigen vorm van carnaval en introduceerde dit in Den Bosch. Sinds 1997 staat het embleem in het teken van een thema dat met carnaval te maken heeft in Den Bosch. Iedereen mag een embleem ontwerpen en insturen. Voor dit jaar zijn er 182 inschrijvingen geweest. Dit embleem is begin september gekozen.

Verder hoort bij de carnavalskleding een boerenzakdoek, witte wanten, een boerenpet en geheel in de kleuren van Oeteldonk, een rood-wit-gele sjaal. Het is overigens niet zo dat alleen mannen dit uniform mogen dragen. Tegenwoordig wordt dit ook door veel vrouwen gedragen. Het is niet bekend waarom er voor deze kleuren gekozen is.