Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

Carnaval in Mispelgat – Zaltbommel

Waarom Mispelgat?

Op het stadswapen van Zaltbommel zijn twee mispelbloemen afgebeeld. Zo komt Zaltbommel tijdens carnaval aan de naam Mispelgat. Sinds 1975 worden ook de stadsnaamborden bij de invalswegen veranderd in de naam Mispelgat.

Activiteiten Carnaval Zaltbommel

Opening Carnavalcarnaval zaltbommel

Op zaterdag wordt de carnaval officieel geopend in Zaltbommel. Om 10.55 uur komen de Prins en de Jeugdprins aan op de markt. De Prins krijgt hier de sleutel overhandigd en volgen er een aantal toespraken. Om 11.11 uur begint het carnaval pas echt, dan wordt het symbool van het Mispelgatse carnaval onthuld. Ollie B. Bommel is erg belangrijk voor de Mispelgatters en dit is echt een moment waar zij naar uit kijken.

Carnavalsmis

Op zondagochtend met carnaval is het traditiegetrouwe tijd voor de carnavalsmis. Pastor Bertus Bus zal de mis voorgaan. Na de mis is iedereen welkom bij de Mispelpoort voor koffie en een broodje

Bloaskonzert

Met dit evenement gaan zes blaaskapellen met elkaar de strijd aan. Dit evenement start om 13.11 uur in de Mispelpoort en aan het einde van de middag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Dit evenement is gratis toegankelijk voor iedereen. Het enige wat wel verplicht is, is het dragen van carnavalskleding.

Knarrenbal

Op maandagmiddag word in de Wielewaal in Zaltbommel het Knarrenbal georganiseerd, carnaval speciaal voor ouderen. De Prins Carnaval en zijn gevolg zal de ouderen een aantal uren gaan vermaken onder begeleiding van een muziekkapel. Dus heb je zin in een middag zingen en hossen, de toegang is gratis!

Afsluiting Carnaval

Om carnaval op een leuke manier af te sluiten wordt er in de Mispelpoort op dinsdagavond het Slotbal georganiseerd. Dit is voor de carnavallers uit Zaltbommel het laatste feest moment. Dit evenement begint om 20.11 uur.

Het officiele gedeelte wordt gehouden op de Markt om 23.33 uur. Dit is het moment dat Ollie B. Bommel, het carnavalssymbool van Zaltbommel, begraven zal gaan worden. Hiermee is de carnaval officieel afgelopen. 

Carnavalsoptocht in Zaltbommel

Na de onthulling van Ollie B. Bommel, het carnavalssymbool, op carnavalszaterdag begint om 13.33 uur de Grote Optocht. Niet alleen de optocht trekt veel bekijks, ook bij het opstellen van de carnavalswagens zijn al veel mensen aanwezig om deze wagens te bewonderen. Hierna is het groot feest overal in de binnenstad van Zaltbommel.

Carnavalskleding in Zaltbommel

De kleuren van het Zaltbommelse carnaval zijn blauw en wit. Veel carnavalsvierders uit deze plaats combineren deze kleuren met hun eigen carnavalskostuum. Veel mensen dragen sjaals in deze kleur, of buttons.