Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

Carnaval in Mestreech – Maastricht

Waarom Mestreech ?

De naam Mestreech komt uit het Limburgs dialect. Daarom wordt Maastricht niet alleen met carnaval zo genoemd, maar je hoort deze naam wel vaker terugkomen in de Limburgse provincie. Het Maastrichtse carnaval wordt vooral op straat gevierd. De carnavalvierders hebben zich helemaal uitgedost, velen zijn geschminkt en er zijn ook wat Venetiaanse invloeden in terug te vinden. 

Activiteiten Carnaval Maastricht

Vier weken

Voordat het carnaval losbarst in Maastricht wordt vier weken van tevoren de nieuwe Stadprins uitgeroepen.Heel carnavallend Maastricht zal zich op dit moment verzamelen op de markt. In de vier weken die volgen zijn veel carnavalsactiviteiten gepland zoals diverse zittingen, kinderactiviteiten en de presentatie van het carnavalstijdschrift: De Tempeleer. Het is hiermee de bedoeling geld op te halen om de organisatie te kunnen bekostigen. In deze vier weken brengt de Stadsprins ook veel bezoeken aan zieken, bejaarden- en verzorgingshuizen, scholen en presenteert zich bij verschillende carnavalsactiviteiten.

Carnaval MaastrichtIntocht

Op zaterdagmiddag start in Maastricht de carnaval met het inhalen van Prins Carnaval. Om 13.11 uur komt de Stadprins aan op het Centraal Station en wordt onder leiding van muziek- en carnavalsverenigingen naar de markt gebracht. De burgemeester van Maastricht draagt dan tijdens een officiële ceremonie het stokje over voor een aantal dagen aan de stadsprins. Deze plechtigheid is alleen voor genodigden.

Inschieten carnval

De carnaval wordt in Maastricht traditioneel ingeschoten op de zondagochtend. Om 10.33 uur wordt de vlag gehesen voor het Vrijthof en om 12.11 uur worden er elf schoten gelost met het Momus kanon. Dit Momus kanon is geïntroduceerd door de gelijknamige societeit Momus. Bij vele belangrijke momenten vanaf 1841 tot 1946 schoten zij elf kogels af. De carnavalsvereniging Tempeleers nam dit toen over. 

‘t Mooswief

‘t Mooswief, letterlijk vertaald, de groentevrouw, is het symbool van de Maastrichtse carnaval. Ze is een typisch Maastrichts marktvrouwtje. Elk jaar wordt, na het lossen van de elf schoten, dit symbool opgehangen. Carnaval viert dat de dagen weer langer worden en dat brengt vruchten op, de groenten. Het Mooswief is dus een echt carnavalssymbool. Zij staat symbool voor de vruchtbaarheid.

Carnaval met de familie

Op de carnavalsmaandag vind je in het centrum van Maastricht zes podia waar vanaf 14.11 echte carnavalsoptredens plaatsvinden. Ook vind je in Maastricht op deze dag de Kinderoptocht, welke begint en eindigt op het Vrijthof. Op deze locatie begint hierna een ‘Boete Poete Zitting’, een talentenshow voor de kinderen.

Zate Hermeniekes-concours

Op dinsdag zijn er overal in de stad ‘zate hermeniekes’ (dronken harmonieorkesten) te vinden. Dit staat bekend als hét Maastrichtse carnaval, er doen ongeveer zestig harmonieorkesten aan mee. Dit evenement begint om 14.11 om vervolgens door te gaan tot ‘s avonds laat. Tevens wordt dit ook gezien als het einde van de carnaval. In de hele parade vind je zowel muziek als veel vermaak. Humor voert de boventoon. Er is ook een jury, welke prijzen uitreikt voor bijvoorbeeld vals spelen.

Afsluiting Carnaval

Dinsdagavond middernacht is het eind van de Carnaval. Op het Vrijthof levert de Stadsprins zijn scepter en muts in. Ook wordt ‘t Mooswief naar beneden gehaald. Dan is het weer wachten tot volgend jaar.

Carnavalsoptocht in Maastricht

Bonte StormCarnaval Maastricht

Na het traditioneel inschieten van de carnaval, begint op zondagmiddag de carnavalsoptocht. Zowel grote praalwagens, kleine wagens en loopgroepen doen hieraan mee. Ook hier is weer sprake van veel muziek. Dit hele geheel wordt door de Maastrichtse carnavalvierders ook wel de bónte störm (bonte storm) genoemd.

Deze optocht trekt elk jaar duizenden bezoekers.

Carnavalskleding in Maastricht

De carnavalskleding in Maastricht worden vooral vaak zelf gemaakt. Hier wordt de boerenkiel, zoals in veel plaatsen in veel plaatsen in Noord-Brabant niet gedragen. De carnavalskleuren van Limburg zijn groen, geel en rood, veel carnavallers lopen dan ook rond in kleren met deze kleuren.