Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

Carnaval in Marotte Riek – Sittard

Waarom Marotte Riek?

Een Marotte is een ander woord voor een narrestok, zotskolf of een gekstok. Eigenlijk de stok van een nar. Een Riek is in Limburg dialect voor Rijk. Zo komt Sittard aan zijn carnavalsnaam. 

Activiteiten Carnaval Marotte Riek

Scholierencarnavalcarnaval sittard

Het scholierencarnaval in Sittard is een erg populair evenement onder de jongeren. Dit feest wordt altijd gevierd op de Markt op de vrijdag voor carnaval. Voor deze dag is gekozen zodat de basisscholen deze laatste schooldag voor de vakantie kunnen gebruiken om flink feest te vieren. Het aantal bezoekers wordt geschat op 7.500 scholieren.

Sleuteloverhandiging

De carnaval wordt in Sittard officieel geopend tijdens de Sleuteloverdracht. Dit wordt ‘t Kanon van ‘t Balkon genoemd. Dit evenement vindt plaats op de markt en werd vorig jaar voor de elfde keer gehouden. Er kwamen zo 13.000 carnavalvierders op af. Om 23.11 uur, na optredens van diverse artiesten overhandigt de Burgemeester de Stadssleutel aan de Stadsprins. Carnaval in Sittard is dan officieel begonnen!

Appelsiene raege

Om de carnaval af te sluiten wordt op dinsdagmiddag het Appelsiene raege georganiseerd. In Sittard zijn ze van mening na dagen feestvieren en slecht eten en drinken, de carnavallers toe zijn aan iets gezonds. Op de markt in Sittard worden er sinaasappels uitgedeeld, vooral aan de kleinsten. Natuurlijk met muzikale ondersteuning en veel gezelligheid. Deze traditie is ontstaan doordat begin vorige eeuw sinaasappels werd uitgedeeld aan de armen om hen de winter door te helpen. Nu wordt het meer gedaan voor de lol en om deze traditie in stand te houden.

Carnavalsoptocht in Marotte Riek

Kinderoptocht

De Kinderoptocht in Sittard wordt traditioneel een week voor carnaval gehouden. carnaval sittardDeze optocht wordt erg goed bezocht. Ongeveer 140.000 mensen zijn naar deze optocht speciaal voor de jongeren komen kijken.

Grote Optocht

De Grote Optocht in Sittard wordt gehouden op de carnavalszondag. Dit evenement trekt elk jaar weer erg veel bezoekers, gemiddeld zo’n 80.000 en duurt ongeveer twee uur. Ook tijdens de carnavalsoptocht worden, net zoals op de carnavalsdinsdag, vanuit de prinsenwagen sinaasappels naar de toeschouwers gegooid.

Carnavalskleding in Marotte Riek

In Sittard worden veel carnavalskleding gecombineerd met de kleuren van het Limburgse carnaval: Rood, geel en groen. Natuurlijk is het leuk om deze kleuren te dragen en/of te combineren met een carnavalspak naar keuze.