Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Lampegat – Eindhoven

Waarom Lampegat?

Het bedrijf Philips is in 1891 opgericht in Eindhoven en is van oudsher een lampenfabriek. Het bedrijf is erg bepalend geweest voor de positie van Eindhoven. Daarom is men deze naam gaan gebruiken om het Eindhovens carnaval aan te duiden.

Activiteiten Carnaval Eindhoven

Lampegat vlagDrie Uurkes Vurraf

De carnavalsactiviteiten beginnen in Eindhoven al op vrijdag inhotel Pullman Eindhoven Cocagne. Dan begint het traditionele Drie Uuurkes Vurraf. Dit evenement wordt georganiseerd door Omroep Brabant. Vanaf afgelopen jaar is het niet meer mogelijk om kaarten te kopen. Je kan ze alleen nog winnen via Omroep Brabant.

Tijdens het Drie Uurkes Vurraf wordt ook de winnaar van Kies Je Kraker 33 bekend gemaakt. Dit is een liedjesfestival waar mensen via Omroep Brabant kunnen stemmen. Drie uur lang worden carnavalsliedjes gedraaid waar het meest op gestemd is.

Intocht Prins Carnaval

Op zaterdag vindt de intocht van Prins Carnaval plaats. Om 12.11 komt de prins aan op het Centraal Station in Eindhoven waarna de sleuteloverdracht zal gaan plaatsvinden op het defileerpodium. Deze intocht is het startschot voor de Grote Optocht.

Carnavalsmis

Waar voorheen de mis altijd plaatsvond in de Catharinakerk, heeft de carnavalsmis nu zijn onderkomen in de Augustijnenkerk, oftewel de Paterskerk. Elk jaar op carnavalszondag om 11.11 uur wordt de Lampegatse Carnavalsmis gehouden. De muziek zal verzorgd worden door het het Stratums Muziekcorps St Cecilia. Samen met het kinderkoor Rhapsodiekes en Banda Eglesia. zal het koor Coral Sociedad Gestel meezingen. De mis zal geleid worden door Joost Koopmans, een van de Paters Augustijnen.

Kapellenfestival

Op carnavalszondag vind je op Stratumseind traditie getrouw het Kapellenfestival. Diverse orkesten uit het hele land gaan met elkaar de strijd aan voor de Prix d’Ambiance wisseltroffee

Strijps Kreiefist

Al ruim dertig jaar wordt op carnavalsmaandag dit leuke feest gehouden voor kinderen van alle leeftijden. Voor de jonge Lampegatters worden spelletjes en andere activiteiten georganiseerd met hapjes en drankjes. Verder vindt je er ook gezellige attracties en leuke muziek. Aanvang van het Strijps Kreiefist is 13.00 uur.

D’n Beste Mensch en de Gouden Rommelpotter

Op de laatste carnavalsdag wordt de prijs voor D’n Beste Mensch uitgereikt. Dit wordt gegeven aan een persoon die erg betrokken is geweest bij de organisatie van het Lampegatse carnaval. Deze prijs is er ook voor een persoon, of groep die zich muzikaal erg heeft ingezet tijdens het carnaval. Deze onderscheiding heet de Gouden Rommelpotter. Deze prijzen worden uitgereikt op dinsdag, de laatste carnavalsdag, vanaf 12.30 uur op de Eindhovense Markt.

Sluitingsceremonie

Dinsdagavond om 23.45 uur uur wordt op de Eindhovense Markt het spreekwoordelijke Letse Lempke gedoofd. Ook wordt de sleutel van de stad teruggegeven aan een vertegenwoordiger van de gemeente. Tijdens een luchtige en speelse ceremonie zal de Prins Carnaval om klokslag 00.00 vertrekken. Dit is het einde van de carnaval van dit jaar.

Carnavalsoptocht in Eindhoven

Grote Optocht en Kinderoptocht

Wie op carnavalszaterdag naar Eindhoven gaat, treft daar vanaf 13.44 uur de eerste Optocht Lampegatgrote carnavalsoptocht van het jaar aan. Geleid door Prins Carnaval trekken de mooie praalwagens en carnavalsorkesten door de straten van Lampegat. Overal vinden er optredens plaats. Rond 18.00 uur wordt bekend welke vereniging dit jaar weer in de prijzen gevallen is.

De kinderen t/m 14 jaar hebben ook hun eigen optocht, deze vindt tegelijkertijd plaats met de grote optocht. De Lampegatse jeugd loopt voor deze optocht en haken af bij het Pullman Eindhoven Cocagne. Daar begint dan een groot feest voor deze jeugd waar rond 15.45 de prijsuitreiking begint.

Carnavalskleding in Eindhoven

Net zoals in andere steden gaan ook de carnavallers in Eindhoven verkleed. De kleuren van Eindhoven zijn Oranje en Blauw, dus vergeet niet om in deze kleuren de Lampegatse straten over te gaan! De traditionele carnavalsvierder gaat natuurlijk gekleed in een boerenkiel.