Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Kuussegat – Veghel

Waarom Kuussegat?

De naam Kuussegat stamt af van het woord kuus, een kalf. In de 19e eeuw stond Veghel bekend om de kalf industrie.

Activiteiten Carnaval Veghel

carnaval veghelVudel

Voor de jongeren in Veghel begint het carnavalsfeest al op donderdag! Vudel is een van de grootste carnavalsfeesten van Noord-Brabant en uitgegroeid tot een begrip. In het begin werd het Vudel Koningsfeest alleen gehouden op de vrijdag voor carnaval, maar tegenwoordig kan de jeugd op donderdag al het carnavalsseizoen aftrappen. De oorsprong van de naam Vudel, ligt ver in het verleden.

De geschiedenis van het Vudel koningsfeest gaat terug naar het begin van onze jaartelling toen er een nederzetting gesticht werd op de plaats waar nu Uden en Veghel liggen. Op deze plek genaamd Vudel was vriendschap erg belangrijk. Rond het jaar 25 werd er gesproken over de oorspronkelijke koning van Vudel, genaamd Koning Ragar. Tijdens ons Vudel Koningsfeest wordt deze koning geëerd. 

Sleuteloverdracht

Op de zaterdag is de officiële start van de carnaval met de sleuteloverdracht. Hier voorafgaand mogen de carnavalsverenigingen van alle kerkdorpen gratis ontbijten in Keizersdrôme, dit een grote tent op de markt in Veghel waar veel carnavalsfestiviteiten plaats vinden. Hierna kunnen alle kerkdorpen hun sleutel op gaan halen.

Carnavalsmis

Op zondagochtend is het tijd om even een moment van bezinning te vinden tijdens de carnavalsmis om 10.00 uur in de Sint Lambertuskerk in Veghel. Niet geheel in Katholieke stijl, het blijft natuurlijk carnaval. Deze mis is toegankelijk voor iedereen.

Frühshoppen

Al een oude traditie in Veghel, het Früshoppen. Hét evenement voor de start van de Grote Optocht op maandagochtend. Vroeger was dit alleen een brunch, tegenwoordig een hele happening met allerlei orkesten aanwezig.

Afsluiting Carnaval

De carnaval in Veghel wordt op traditionele manier afgesloten op de dinsdagavond. Om 19.00 uur is het tijd voor de lampionnenoptocht. Daarna vindt de Kuusverbranding plaats, het wapen van de Veghelse carnaval, de Kuus (stier) zal dan verbrand worden. Hiermee wordt de carnaval officieel afgesloten.

Carnavalsoptocht in Veghel

carnaval veghelGrote Optocht

Op carnavalszondag om 13.30 uur begint in Veghel de Grote Carnavalsoptocht. Deze optocht trekt elk jaar ongeveer duizenden bezoekers. Elk jaar met carnaval wordt er gekozen voor een bepaald thema, welke doorklinkt in de meeste carnavalswagens.

Jeugd Optocht

De jeugdoptocht in Veghel is te bezoeken op de zaterdagmiddag om 13.30 uur. Deze optocht is speciaal gericht op kinderen van de basisschool. De prijsuitreiking begint om 15.00 uur.

Carnavalskleding in Veghel

Vanuit de traditie gezien is het in Veghel belangrijk om een boerenkiel te dragen, maar natuurlijk mag je tijdens carnaval zelf bepalen wat je draagt. Als het maar vol kleur is!