Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

Carnaval in Kruikenstad – Tilburg

Waarom Kruikenstad?

Deze naam vindt zijn oorsprong in het Tilburgse verleden als textielstad. Het was normaal dat arbeiders de urine in een kruik verzamelden omdat de urine gebruikt werd bij de de productie van wol. Daarom worden Tilburgers ook wel kruikenzeikers genoemd.

Activiteiten Carnaval Tilburg

Kroegendwèèltocht

Het Tilburgse carnaval begint al op vrijdagavond met de Kroegendwèèltocht. Deze start om 18.00 uur middels een officiële opening in het Stadhuisstraatje. Het doel is met een stempelkaart (in de vorm van een dweil stropdas) zoveel mogelijk kroegen af te gaan. Buiten op straat vind je overal dweilorkesten.

D’n Inhaol

Op zaterdag om 14.11 wordt de Prins van Kruikenstad  traditiegetrouw opgehaald op het centraal station van Tilburg door vele Tilburgse carnavalsvierders. Vanuit daar volgt er een stoet naar het stadhuis waar de carnaval officieel geopend wordt.

Carnaval TilburgKuikenmis/Kruikenviering

Voor het jaar 2012 werd de carnavalsmis in de St. Josepskerk in Tilburg de Kruikenmis genoemd. Vanaf 2012 is er voor een nieuwe vorm gekozen waar ook een nieuwe naam bij hoort: De Kruikenviering. Er is besloten om de Eucharistie en de Communieviering te laten vervallen en in plaats daarvan nieuwe elementen toe te voegen. De mis bestaat uit zang en gezelligheid, maar biedt ook ruimte voor gebed en bezinning. De Kruikenviering vindt plaats op de carnavalsmaandag vanaf 12.45 uur.

 Kaajbaandefist en Kruikenstad in Koor

Vanaf eind jaren negentig wordt het Kaajbaandefist georganiseerd op de maandag van carnaval. Dit is een openbaar evenement buiten op de Korte Heuvel in Tilburg. Alle kapellen uit Tilburg geven dan vanaf 15.00 uur een optreden voor de Kruiken en Kruikinnen. Hierna is het tijd voor Kruikenstad in Koor. Elke maandagavond met carnaval begint er om 20.11 uur een groot carnavalsconcert op de Heuvel. Dit concert staat echt in het teken van gemoedelijkheid, gezellig samen meezingen!

Et Sebiet

Dit is het laatste half uur van de carnaval en tevens het officiële afscheid. De Prins van Kruikenstad draagt de sleutel weer terug over aan de Burgemeester en maakt vervolgens het nieuwe motto van de volgende carnaval bekend. Daarna wordt het Tilburgs carnavalslied “Sebiet dan is ut mèèrge” ten gehore gebracht.

Carnavalsoptocht in Tilburg

d’n Opstoet 

De carnavalszondag staat in Tilburg sinds 1965 in het teken van de grote optocht, ook wel d’n Opstoet genoemd. Het is overal feest, in de kroegen en op straat. Overal zie je dansende mensen, blaasgroepen en mensen met een Schrobbeler (Tilburgse likeur). De optocht begint om 13.00 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur.

KènderstoetCarnaval Tilburg

De Tilburgse kinderen hebben op de carnavalsdinsdag hun eigen carnavalsoptocht. Kinderen in de leeftijd van 4 t/m 15 jaar kunnen hieraan meedoen. Hierna vindt het jaarlijkse BroelieKroelieFist plaats. Dit feest staat bekend als de grootste Tilburgse Kinderdisco.

Carnavalskleding in Tilburg

Groen-Oranje

In Tilburg staan de kleuren groen en oranje centraal. Dit zijn de bijbehorende secundaire kleuren van de eigenlijke stadskleuren van de stad, namelijk geel en blauw. In deze kleuren kan je allerlei carnavalsartikelen kopen, bijvoorbeeld een sjaal, portemonnee of een vlag. Deze artikelen zijn op diverse plaatsen te koop in Tilburg. Deze carnavalsaccessoires zijn makkelijk te combineren met eigen carnavalskleding.