Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Winkbuul - Heerlen

Waarom Winkbuul?

De naam Winkbülle bestaat al erg lang, de Heerlenaren worden al van oudsher zo genoemd. Vandaar dat ook deze naam gebruikt wordt tijdens carnaval.

Activiteiten Carnaval Heerlen

Ontvangst Blauw Sjuutcarnaval heerlen

Het Blauw Sjuut is een Gilde welke in de twaalfde eeuw met een schip van Limburg naar België vaarde. Aan boord werden de wildste feesten gehouden waar ‘het uitschot’ op dat moment de baas was. Het doel van deze tocht was, naast het houden van feesten, om op een grappige manier hun kritiek te uiten op bestuurders en de maatschappij in het algemeen. Omdat niet iedereen dit kon waarderen werd het schip in brand gezet.

In 1949 werd er besloten om deze eeuwenoude traditie weer nieuw leven in te blazen door een carnavalsvereniging uit Heerlen. De bedoeling van dit gilde is om de carnavalsperiode aan te kondigen. Dit doen zij door rond te trekken door de regio, waar zij scholen, instellingen en gemeentehuizen bezoeken. Ook daar wordt nog steeds, zowel door de huidige burgemeester als door het hoofd van het rijdende schip, de betreffende gemeente op de hak genomen.

De week voor carnaval rijdt dit schip door de straten van diverse plaatsen in Limburg. De tocht begint en eindigt in Heerlen.

Intocht Stad- en Jeugdprins

Op zaterdag komen zowel de Stadsprins, als de jeugdprins om 13.11 aan in Heerlen op het Centraal Station. Na de kinderoptocht vindt de sleuteloverdracht plaats op het gemeentehuis.

Kindercarnaval

Op zaterdagmiddag is het kindercarnaval, na de Kinderoptocht is het tijd voor het Kinderoptochtbal waar de kleintjes hun eigen carnaval kunnen vieren!

Carnavalsoptocht in Heerlen

Grote Optochtcarnaval heerlen

De Grote Optocht van Heerlen wordt gehouden op de carnavalszondag. Het aantal deelnemers aan deze optocht ligt rond de 185. Afgelopen jaar werd echter de grens van tweehonderd deelnemers overschreden. De optocht begint om 12.11 uur. Hierna wordt er een Optochtbal gehouden, waarna het om 20.11 uur tijd is voor de prijsuitreiking.

Lichtstoet

De lichtstoet in Heerlen wordt gezien als dé carnavalsafsluiter van de stad. Op dinsdagavond zijn er zowel verlichte wagens, als loopgroepen en individuelen te zien.

Deze optocht is in 1997 opgericht om meer mensen naar Heerlen te krijgen, er was namelijk voor die tijd weinig te doen op dinsdagavond. Daarom had de carnavalsvereniging Der Neu Generasie bedacht om de carnavalswagens van de Grote Optocht nog een keer voorbij te laten komen, maar dan ‘s avonds. Die wagens moesten dan wel verlicht zijn. Bezoekers konden de wagens dan nog één keer bekijken voordat ze de stallen weer in gingen. Op dit moment is de stoet in beheer van carnavalsvereniging de Lichtvegers. Tegenwoordig wordt ook deze optocht erg goed bezocht.

Carnavalskleding in Heerlen

In Heerlen gaan er veel carnavallers gekleed in de carnavalskleuren van Limburg: Rood, geel en groen. De Winkbullers houden er van om zelf hun carnavalskleding te maken. Dus wil je echt bij de Limburgers horen, koop dan carnavalskleding in deze kleuren en maak er een uniek kostuum van!