Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Ernem – Arnhem

Waarom Ernem?

De naam Ernem wordt vaak gebruikt om de stad Arnhem aan te duiden. Dit is geen naam die alleen tijdens carnavalstijd gebruikt wordt.

Activiteiten Carnaval Arnhem

Carnaval op school

Op de vrijdag voor de carnaval gaat de Prins en zijn gevolg op bezoek bij een aantal Arnhemse scholen om daar het carnaval mee te vieren.

carnaval arnhemOpening Carnaval

Voordat de festiviteiten beginnen, vinden ze het in Arnhem fijn om een moment van overdenking te hebben. Daarom begint de carnaval daar met een carnavalsmis. Voordat de echte officiële opening begint, maakt de Prijs met zijn gevolg een ritje door de Arnhemse binnenstad. Op het bekende pleintje het Land van de Markt wordt het Ernum lied gezongen. De opening van het carnaval wordt gehouden bij het Musis Sacrum, de Schouwburg van Arnhem. In deze Schouwburg wordt daarna gezamenlijk ontbeten.

Kindermiddag en tieneravond

Op de carnavalszaterdag wordt ‘s middags na de opening een kindermiddag georganiseerd in de Schouwburg Musis Sacrum. Elk jaar is de levende poppenkast het hoogtepunt. Ook staat deze middag in het teken van polonaises, muziek en gezelligheid.

Die avond wordt er voor tieners en ouderen ook een activiteit georganiseerd in het Musis Sacrum.

Feestdagen

Op zondag en maandag zijn er diverse activiteiten gepland rondom de carnaval. In heel Arnhem vind je overal leuke kroegjes en andere locaties zoals Musis Sacrum waar je deze dagen volop carnaval kan vieren!

carnaval arnhemBoerenmiddag

Mocht je houden van een echt traditioneel boerenfeest met boerenkool? Dan zit je op carnavalsdinsdag in Arnhem goed! In het Musis Sacrum vind je op deze middag een boerenmiddag

Op dinsdagmiddag is de prins en het gevolg gekleed in boerenkleding en halen de anderen feestvierders hun boerenkiel uit de kast. Naast feest vieren kan je hier ook vermaken met oud Hollandse spelletjes. Afsluitend krijg je een boerenkoolmaaltijd voorgeschoteld. 

Carnavalsoptocht in Arnhem

Carnavalszondag is de dag van de carnavalsoptocht in Arnhem. Om 13.11 uur start de optocht aan de Monnikensteeg en gaat vervolgens de gehele stad door om te eindigen bij het Musis Sacrum. Hier vindt ook de prijsuitreiking plaats. Niet alleen carnavalsverenigingen uit Arnhem doen aan deze optocht mee, ook verenigingen uit de omgeving krijgen een plekje in de carnavalsoptocht.

Carnavalskleding in Arnhem

In Arnhem dragen carnavalvierders dezelfde kleding als in andere plaatsen. Echter zijn de carnavalspakken en versieringen in Noord-Brabant en Limburg wat uitgebreider en kleurrijker. In andere provincies is carnaval nog echt in opkomst.