Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Dommelboarzedurp – Vught

Waarom Dommelboarzedurp?

De naam is vooral om geografische redenen gekozen. Vught ligt namelijk aan rivier de Dommel. De naam boarze komt af van een wijk in het dorp, namelijk De Baarzen.

Op de website van het carnavalsdorp geven zijn de volgende uitleg: “Dommelbaorzedurp is het carnavalsdorp van Baarzen tot Dommel waarvan de grenzen toevallig parallel lopen aan die van Vught.” 

Activiteiten Carnaval Vught

carnaval vughtIntocht

Op zaterdag komt Prins Carnaval aan op het Centraal Station in Vught. Hij wordt hier opgewacht door de inwoners van Dommelbaorzedurp bij het oude Raadhuis van Vught, waarna zij zich naar het gemeentehuis begeven. De burgemeester van Vught maakt hier voor de carnavalsperiode plaats voor Prins Carnaval middels een officiële sleuteloverdracht.

Onthulling Brordus/Brorda

Boer Brordus is de stichter van het hedendaagse Vughtse carnaval. De geschiedenis beschrijft hem, en zijn achternichtje Brorda als de belangrijkste personen van het carnaval in Vught. Vanaf het moment dat zij vanaf 1955 aankwamen in Dommelbaorzedurp werden zij door het volk geprezen. Het beeld van deze twee wordt daarom nog elke carnaval onthuld. Dit zijn grote beelden, omdat zij alles van het carnaval moeten overzien. De onthulling zal plaatsvinden na de officiele sleuteloverdracht op carnavalszaterdag.

Carnavalsmis

Op zondagochtend vindt de carnavalsmis plaats in de Heilig Hart Kerk. Carnavaleske elementen worden vermengd met Katholieke grondbeginselen. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij deze bijzondere mis!

Kroegentocht

Carnavalsvereniging De Kaoter is veur Laoter organiseert al een aantal jaar een kroegentocht door Vught. Deze wordt gehouden op carnavalsmaandag en iedereen mag mee doen!

Afsluiting

Op Carnavalsdinsdag worden de rituelen van de opening herhaald, maar dan omgekeerd. Er wordt afscheid genomen van Brordus en Brorda waarna zij  weer begraven worden.

Carnavalsoptocht in Vught

De Grote Optocht in Vught is te bezoeken op zondag. Deze begint om 14.11 uur. De optocht eindigt op de Markt. De jeugdoptocht wordt gehouden op de dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 14.00 uur en eindigt ook op de Markt.

Voor beide optochten wordt een prijsuitreiking gehouden op het Prinsenhof (Gereghthof).

Carnavalskleding in Vught

Vught ziet tijdens carnaval blauw met geel. De carnavalsvierders zorgen ervoor dat niet alleen zijzelf, maar ook dat het hele dorp vol hangt met versieringen in deze kleur. Het gemeentehuis wordt elk jaar een week voor carnaval voorzien van blauw met gele banieren.