Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant Optochten Limburg Optochten boven de rivieren

 Carnaval in ‘t Kielegat – Breda

Waarom Kielegat?

De naam Kielegat bestaat nog niet zo lang. Tot de jaren ’50 wordt Breda Abdera genoemd, deze naam verdween na die tijd en daarvoor in de plaats kwam ‘t Kielegat. Het verhaal rondom deze naam gaat dat de Prins Carnaval rond 1970 symbolisch een gat knipte in zijn boerenkiel omdat het carnavalsmotto toen was ‘kekt er us dur’ (‘kijk er eens door’). Boerenkielen waren in die tijd in Breda het meest gedragen ‘kostuum’. Tijdens het carnaval krijgt niet alleen de stad een andere naam, ook de stadsdelen van Breda heten anders tijdens deze feestdagen. 

Carnaval BredaActiviteiten Carnaval Breda

Op carnavalszaterdag is de intocht van de prins. Hij vertrekt samen met zijn gezelschap naar de Grote Markt, waar om 15:11 de burgemeester van Breda de sleutel overdraagt aan Prins Carnaval. 

Het Kindercarnaval

Het carnaval staat op zondag in het teken van de jeugd. Eerst begint om 13:45 uur de Brakkensliert, de kinderoptocht. Hierna vindt het jaarlijkse Brakkenbal plaats in het Chassé Theater. Dit is een feest van kinderen van 0 tot 8 jaar met hun ouders.

Op dinsdagmiddag vanaf 13:00 uur is op de Grote Markt een festiviteit voor kinderen: het Brakkencarnaval met artiesten, spelletjes, praalwagens, pannenkoeken en de reuzenpoppenkast.

Rolstoelcarnaval

Jaarlijks op de zaterdagmiddag één week voor carnaval zal dit jaar voor de 37e keer het Rolstoelcarnaval gehouden worden. Dit is een carnavalsfeest voor mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking, hun begeleiders en kinderen.

Van 13.30 tot 17.00 uur zal in Gemeenschapsaccomodatie de Koe dit feest gevierd gaan worden. De toegang is gratis.

Kielegat & muziek

In het centrum wordt op zondag het Kielegats Muziekspektakel gevierd, waarbij veel prominente Bredase zangers het publiek amuseren. ‘s Avonds is op de Grote Markt ‘Hossen op de Markt’, een volksfeest vol verrassingen. 

Guldenbal

Op carnavalsdinsdag wordt het jaarlijkse Gulden Bal gehouden. Dit is een carnavalsfeest geschikt voor de hele families. Zowel kinderen als ouders en grootouders. Het feest begint om 14.00 uur in het Chassé Theater en zal doorgaan tot 18.00 uur. Tickets voor dit feest zijn alleen te verkrijgen aan de kassa een half uur voor aanvang.

 Afsluiting Carnaval

De carnaval wordt traditioneel afgesloten met een evenement op de Grote Markt. De carnavalssymbolen van ‘t Kielengat worden deze avond verbrand. De levensgrote poppen Kiske en Mieske zijn een boeren echtpaar. Zij zijn al zo lang het carnavalssymbool van de stad dat niemand meer weet wie zij werkelijk zijn. Na deze verbranding is er een vuurwerkshow bij de haven van Breda.

Carnavalsoptocht BredaCarnaval Breda

De Kielegatse Grote Optocht is op de maandag op vanaf 13.11. Veel grote praalwagens, maar ook grote en kleine groepen, paren en individuen gaan op humorvolle wijze interactie aan met het publiek.

Carnavalskleding in Breda

In Breda is er niet een speciale kledingkeuze. Net als in veel dorpen dragen de traditionele carnavalsvierders een boerenkiel met een zakdoek. Vroeger droegen mensen geen boerenkiel in Breda met carnaval, maar militaire uniformen. Tijdens het carnaval werd de voorliefde voor het militair vertoon belachelijk gemaakt. Breda was vroeger namelijk een stad waar veel legerafdelingen gevestigd waren. Onder de Bredase jeugd is de laatste jaren vooral een trend van het dragen van bonte en veelkleurige kostuums.