Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Boksmer – Boxmeer

Waarom Boxmer?

Boxmeer heeft geen speciale carnavalsnaam. De naam Boksmèr is afgeleid uit het Boxmeerse dialect.

Activiteiten Carnaval Boxmeer

In Boxmeer worden diverse activiteiten georganiseerd al voor de carnavalsperiode. De liedjes avond bijvoorbeeld vindt al in november plaats. Iedereen heeft de kans om een lied of act in te sturen welke op deze avond in november wordt opgevoerd.

Het startschot van de carnaval is in Boxmeer op de vrijdag voor carnaval. De Boxmeer CarnavalPrinsen Carnaval worden dan officieel geïnstalleerd door de burgemeester middels een sleuteloverdracht.

De jeugd in Boxmeer wordt ook niet vergeten. Zo is er het jeugdcarnaval, Boxmeerse jongeren krijgen hier de kans om een speciale act op te voeren. Dit vindt plaats op de carnavalszaterdag.

Een van de meest bekende carnavalsevenementen in Boxmeer is het Metworstrennen. Dit een jaarlijkse paardenrace die op de maandag van de carnaval in Boxmeer plaatsvindt. Van oudsher zijn het vruchtbaarheidsritten die gehouden werden aan het begin van de vastenperiode.De Metworstrennen bestaan namelijk al sinds 1740, van dat jaar dateert de oudst bekende regel. Het verhaal rondom het Merstworstrennen begint in de vijftiende eeuw. Een vrouw raakte met haar koets van de weg waarna ruiters haar kwamen redden. Als dank hiervoor ontvingen de ruiters naast een metworst ook andere giften zoals brood en bier. Nog steeds krijgt de winnaar van dit evenement brood, vlees en bier voorgeschoteld.

De Carnavalsoptocht in Boxmeer

Lichtjesoptocht

De optocht in Boxmeer is geen optocht zoals in andere carnavalsdorpen en steden, waar elk jaar overdag de optocht wordt gehouden. In Boxmeer wordt op zaterdagavond de lichtjesoptocht gehouden, ook wel Boxmèr Proalt & Stroalt genoemd. De naam zegt het al, de carnavalswagens zijn van boven tot onder verlicht met lampjes, wat elke wagen weer net dat beetje extra geeft. Deze optocht wordt al jaren goed bezocht, zowel door inwoners, als mensen buiten de plaats.

Carnavalskleding in Boxmeer

De kleuren van de Boxmeerse carnaval zijn blauw en wit. Dus als je zin hebt om een dagje carnaval te vieren in Boxmeer, vergeet dan niet deze kleuren te gebruiken in je carnavalskleding!