Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Boeskoolstad – Oldenzaal

Waarom Boeskoolstad?

Vroeger stond Oldenzaal bekend om de teelt van witte kool. De Twentse naam hiervan is Boeskool. Om die reden heet Oldenzaal in de carnavalsperiode Boeskoolstad.

Activiteiten Carnaval Oldenzaal

Intocht StadsprinsCarnaval oldenzaal

In Oldenzaal noemen ze carnaval ook wel de ‘dree dolle daag’n’. De officiele start hiervan is de intocht van de Stadsprins. Op hun eigen wagen mag de prins met zijn gevolg aantreden. Vanaf het stationsplein tot aan het stadhuis staan alle Boeskoolers hun prins op te wachten. Eenmaal aangekomen bij het stadhuis, draagt de burgemeester de stadssleutel over aan de prins waarmee hij zijn verantwoordelijkheden voor drie dagen overdraagt aan de Stadsprins.

Welkomstreceptie

Na de officiele intocht organiseert Boeskoolstad een receptie ter ere van de Stadsprins en zijn gevolg. De receptie begint om 15.30 uur waar iedereen de Stadsprins kan feliciteren. Naast het genot van een hapje en een drankje tegen een kleine vergoeding kan iedereen genieten van de live muziek. De entree is gratis.

Kindercarnaval

De Oldenzaalse jeugd viert carnaval op maandag, tijdens het Kindercarnaval. Na de Kinderoptocht wordt er in Partycentrum Rouwhorst vanaf 15.00 uur een feest georganiseerd speciaal voor kinderen. Zowel aan de kleintjes, als de grotere kinderen is gedacht. Er wordt volop muziek gedraaid en er is vermaak voor jong en oud!

Rosenmontag

Op het moment dat het Kindercarnaval om 19.00 uur afgelopen is, begint om 20.00 uur het Rosenmontagbal in de Rouwhorst. Deze avond staat bekend als de gezelligste avond van het Boeskoolse Carnaval. Voor dit evenement is het wel noodzakelijk een kaartje te kopen, deze koop je al voor €5,00.

Bokverbranding

De afsluiting van het Oldendaalse carnaval begint met het teruggeven van de sleutel aan de burgemeester door de Stadsprins. Daarna wordt traditioneel de bok verbrand aan de voet van de Plechelmustoren in Oldenzaal. Als dan het vuurwerk is geweest, is carnaval in Oldenzaal echt weer over en is het wachten tot volgend jaar.

Carnavalsoptocht in Oldenzaal

carnaval oldenzaalDe carnavalsoptocht in Oldenzaal is een populaire optocht in Twente en daarbuiten. Elke carnavalszondag trekt deze optocht meer dan 100.000 bezoekers, deze optocht wordt dan ook wel de grootste optocht van Twente genoemd. Alle acht carnavalsverenigingen, beide optochtverenigingen en veel kleine verenigingen en vriendengroepen zijn al maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen en het bouwen van de praalwagens. Deze optocht is zeker het bezoeken waard!

Ook op maandag is er een optocht te vinden in Oldenzaal, namelijk de Kinderoptocht. Aan deze stoet doen ongeveer 1000 kinderen en ouders mee.

Carnavalskleding in Oldenzaal

De kleuren van het Oldendaalse carnaval zijn blauw en geel. Het is dus verstandig om je carnavalskleding zo veel mogelijk te combineren met deze kleuren, mocht je hier carnaval willen gaan vieren. Geen accessoires in deze kleuren? Geen nood, zorg voor een carnavalsoutfit met veel kleur!