Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Boemeldonck – Prinsenbeek

De naam Boemeldonck is ontstaan door de Boemeltrein. Dit berust op het feit dat Prinsenbeek veel spoorwegen en overwegen heeft. Vroeger had Prinsenbeek drie treinstations, de meeste stations van Nederland.

Waarom Boemeldonck?

Activiteiten Carnaval Boemeldonck

Karnavalsgebeddienst

De carnaval begint in Prinsenbeek op donderdag met een oude traditie. In de R.K. Kerk op de Markt wordt een gebedsdienst gehouden om te bidden voor zieke en overleden plaatsgenoten. Een rust creëren voor het feestgedruis. Na de mis wordt iedereen verzocht om te verzamelen op het kerkplein om met elkaar te zingen met een hapje en een drankje. Hier wordt wel een kleine vergoeding voor gevraagd, welke daarna aan een goed doel geschonken worden. Onder de klanken van één van de muziekkappellen wordt de officiële start gemaakt van het carnaval in Boemeldonck.

Kindercarnaval

Voor de Boemeldonckse jongeren van 4 tot 15 jaar worden er een aantal activiteiten georganiseerd te beginneCarnaval Prinsenbeekn met het scholenkarnaval op vrijdagmiddag. Op de Boemeldonckse basisscholen komt de carnavalsprins op bezoek samen met zijn gevolg, waaronder het hofkapel. Ook krijgen zij bezoek van de dansmarietjes, die hun dansje laten zien.

In De Drie Linden in Prinsenbeek wordt ook elke avond een feest georganiseerd. Voor de jongeren vanaf groep 4 tot en met groep 8 is dat het Piepersbal en voor de oudere jeugd vanaf groep 8 tot en met 15 jaar het Kreeziekarnaval. Beideevenementen kosten €6,00 entree. 

Voor de jongste jeugd in de leeftijd van 4 tot 8 jaar (basisschoolgroepen 1, 2 en 3) is er in De Drie Linden op maandag de Kindermiddag. De prins en zijn gevolg zijn hier aanwezig, samen met een clown. Bij vertrek ontvangen de kinderen een lampion voor de lampionnenoptocht van dinsdagavond.

Senioren Karnaval

Op de carnavalsmaandag wordt er een seniorenmiddag gehouden. Deze wordt gevierd op twee locaties, zowel in het verzorgingshuis Hagedonk, welke alleen toegankelijk is voor bewoners. Ook wordt er een carnavalsviering gehouden in het café de Elsakker, deze is openbaar en toegankelijk voor alle senioren in Prinsenbeek. Tijdens deze middag wordt de ouderen een leuk programma aangeboden met veel carnavalesk cabaret en sketches. 

Afsluiting carnaval

Op de dinsdag avond wordt de carnaval in Prinsenbeek afgesloten met een aantal oude tradities welke begint met de Lampionnenoptocht om 19.30 uur. Hierna nemen hij en zijn hofdames afscheid van het volk en wordt het stokje weer overgedragen aan de burgemeester. 

Hierna is het tijd voor het aanzetten van de pomp. Al een tiental jaren lang wordt rond of op 11 november de pomp drooggelegd. Dit betekent dat er vanaf dit moment geen water meer gedronken mag worden, maar alleen nog maar bier. Bij elk einde van de carnaval zal de pomp weer aangezet worden. 

Het aanzetten van de pomp is een van de laatste handelingen van Prins Carnaval. 

Carnavalsoptocht in Boemeldonck

Carnaval PrinsenbeekGrote Optocht

Op de carnavalszondag vindt de Grote Optocht plaats. Deze optocht trekt veel bekijks en is in 2012 verkozen tot de mooiste optocht volgens de ANWB Kampioen lezers. Voor de optocht wordt de Prins gepresenteerd aan het volk en hij zal om 13.30 uur het startschot geven voor de optocht. Na afloop van deze optocht worden de grotere wagens en een paar wagens van de Kinderoptocht tentoongesteld op de Markt. Deze wagens zijn te zien tot de dinsdagochtend, waar zij om 11.11 uur worden weggereden. Ook dit wegrijden trekt sinds de laatste jaren veel publiek.

Kinderoptocht

De kinderen uit Prinsenbeek hebben hun eigen optocht op de zaterdag van carnaval. Deze optocht start om 12.00 uur na het startsein van Prins Carnaval. De optocht duurt ongeveer anderhalf uur en wordt, net zoals de Grote Optocht, door veel mensen bezocht. De winnaars rijden of lopen mee tijdens de Grote Optocht op zondag.

Carnavalskleding in Boemeldonck

In Prinsenbeek leeft de carnaval erg. Er wordt heel veel gedaan met kleur. Daarom zorgen de Boemeldonckers er voor dat de zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van kleuren in hun carnavalskleding. Behalve de primaire carnavalskleuren van Boemeldonck geel, groen en rood, worden er zoveel mogelijk kleuren gebruikt.