Carnaval 2015 valt op:

14 t/m 17 februari


Carnavalsoptochten

Optochten Noord-Brabant

Optochten Limburg

Optochten boven de rivieren

Carnaval in Krabbegat – Bergen op Zoom

Waarom Krabbegat?

Er is gekozen voor de naam Krabbegat door de plant de Meekrap. Dit is een plant die veel geteeld werd in Bergen op Zoom. Het symbool van het carnaval in Bergen op Zoom is echter niet deze plant, maar een krab.

Activiteiten Carnaval Bergen op Zoom

De Intocht

De Prins Carnaval wordt op de zaterdag van carnaval opgehaald op het centraal station van Bergen op Zoom. Hij wordt verwelkomd met enkele mortierschoten en zal zich dan in een speciale wagen begeven naar de Grote Markt, waar hij vervolgens de sleutel van de stad overhandigd krijgt. Hier worden ook elk jaar de elf geboden van de carnaval voorgelezen, waarna er in Hotel de Draak ook een evenement wordt georganiseerd. In beide gevallen wordt de lokale politiek op de hak genomen.

Dweilbandfestival

Op zondagmiddag is het tijd voor het Dweilbandfestival. Om 14.30 uur barst de strijd los tussen verschillende dweilbandjes wie de beste muzikale act heeft. Iedereen is uitgenodigd om de deelnemers aan te moedigen en mee te zingen. Om 19.30 uur wordt op de markt de winnaars bekend gemaakt.

Kindermiddagcarnaval bergen op zoom

Op maandagmiddag is het tijd voor het kindercarnaval. Op de Grote Markt zal een toneelstuk opgevoerd worden door de prins en zijn gevolg. De kerktoren van Bergen op Zoom, ook wel de Peperbus genoemd, wordt tijdens carnaval verkleed en voorzien van een gezicht. Tijdens dit toneelstuk zal de Peperbus de kinderen ook toespreken. De voorstelling heeft altijd een andere opzet. De prins verdwijnt altijd en zal aan het einde van het stuk weer tevoorschijn komen.

Dweilavond

Op maandagavond worden er op de Bergense straten diverse sketches opgevoerd. Iedereen is welkom om hier aan mee te doen en zijn of haar creativiteit aan het publiek te tonen. Deze voorstellingen staan meestal in het teken van recente gebeurtenissen, tijdens de sketches worden deze vaak op de hak genomen. De elf beste acts krijgen ook een prijs uitgereikt.

Afsluiting carnaval

Zoals het carnaval ook begonnen is, eindigt deze ook weer. Na allerlei acts wordt de stadssleutel weer teruggegeven aan de burgermeester. Om 23.45 uur verzamelen alle carnavallers zich op de Grote Markt rond het beeld van Wana, een van de carnavalssymbolen. Zij draagt een kraai op haar schouder. Na drie schoten wordt de kraai omgeduwd en is de vogel symbolisch dood. Dit is het officiele einde van de carnaval in Bergen op Zoom.

Carnavalsoptocht in Bergen op Zoom

carnaval bergen op zoom

De carnavalsoptocht in Bergen op Zoom is de hekkensluiter in Noord-Brabant, deze vindt namelijk op de laatste carnavalsdag plaats, op dinsdag. Deze optocht staat bekend om een van de mooiste optochten van Noord-Brabant. Deze begint om 13.00 uur aan de Westersingel.

Carnavalskleding in Bergen op Zoom

Wat betreft carnavalskleding, dragen ze in Bergen op Zoom geen nieuwe en uitbundige kleding, maar juist oude spullen. Mannen dragen een boerenkiel en vrouwen vaak een nep bontjas. Ook dragen ze een rode zakdoek een een stuk vitrage. Dit stamt af van de tweede wereldoorlog, mensen hadden geen geld om carnaval te vieren, laat staan om kleren te kopen. Zij hebben toen oude kleding en spullen gebruikt om er toch nog een leuk feest van te maken.

Mocht je je willen mengen in het Bergse carnaval, zorg dan wel dat je je aan deze traditie en gewoontes aanpast. Als je in ‘normale’ carnavalskleding hier carnaval komt vieren, laat je zien dat je er niet vandaan komt. Trek daarom iets ouds uit de kast mocht je zin hebben in het carnaval in Bergen op Zoom!